Актуално

На фокус

Среща на върха в Брюксел-обсъждат бюджета на ЕС и ваксините

Среща на върха в Брюксел-обсъждат бюджета на ЕС и ваксините

10.12.2020

Втори Фронт

173


Евролидери се събират днес на среща в Брюксел. Темите, които ще объждат на днешното заседание са бюджетът на ЕС и логистиката по разпределението на ваксините срещу Covid-19. 

В писмо до държавните и правителствени ръководители, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изразява надежда, че ветото на Полша и Унгария върху бюджета и плана за възстановяване от пандемията ще бъде преодоляно. Информация в тази насока бе разпространена вчера. Мишел казва също, че лидерите трябва да поддържат усилията си за координиране за тестовете за коронавирус и вдигането на ограниченията, в т.ч. и за пътуване, когато епидемиологичната ситуация позволява това.

Намаляването на вредните емисии до поне 55 на сто до 2030-та година е друга тема, която ще бъде на вниманието на лидерите. Те ще дебатират и за отношенията си с Турция в контекста на действията й в Източното Средиземноморие, а също така и със Съединените щати.

„След изборите, трансатлантическите отношения навлизат в нов етап и трябва да създадем основата за силно и равнопоставено сътрудничество“, подчертава Мишел.

Вчера полският президент Анджей Дуда заяви, че ЕС е стъпка по-близо до намирането на компромис, който ще разблокира бюджета и Фонда за възстановяване от коронавирусната пандемия след заплахите за вето от Полша и Унгария.

Миналия месец Варшава и Будапеща блокираха бюджета от 1,8 трлн. евро и възстановителния пакет заради обвързване на фондовете с върховенството на закона, прието от останалите 25 страни членки. 

Свързани статии