Актуално

На фокус

"Спутник V" е регистрирана и получена в Северна Македония

07.03.2021

Втори Фронт

1197


Коронавирусната ваксина "Спутник V" е регистрирана в Северна Мкакедония и първата пратка пристигна в Скопие, съобщи Руският фонд за директни инвестиции. Така руската ваксина вече е одобрена в 46 страни с общо население 1,2 млрд. души, предаде ТАСС.

Днес следобед на летището в Скопие пристигна първата пратка руски ваксини "Спутник V". Те бяха посрещнати от министъра на здравеопазването Венко Филипче и посланика на Руската федерация в Северна Македония Сергей Базникин.

Ваксините, общо 3000, ще се съхраняват при температури от -18 до  -20 градуса, за което е подготвена необходимата инфраструктура. Те ще бъдат поставени в специални хладилници, след което процесът на ваксинация ще бъде организиран на пунктовете в Здравния център - Скопие. Според министър Филипче ваксинацията вероятно ще започне в сряда.

"Спутник V" е втората по брой държавни одобрения ваксина. Ефективността ѝ е 91,6%, което се потвърждава от публикуваните данни в медицинското списание The Lancet. Това е един от само трите препарата в света с над 90% ефективност. Ваксината осигурява пълна защита срещу тежки случаи на коронавирусна инфекция, добавя ТАСС.

Източник: glasove.com

Свързани статии