Актуално

На фокус

Спринтьорка от Беларус отказа да напусне Токио и поиска убежище

Спринтьорка от Беларус отказа да напусне Токио и поиска убежище

02.08.2021

Втори фронт

1216


Спринтьорка от Беларус Кристина Тимановска отказа да напусне Токио и поиска убежище в Западна Европа. Tя се намира на международното летище Ханеда, където е потърсила закрила от полицията, съобщава БНТ.

"Няма да се върна в Беларус. Призовавам Олимпийския комитет за помощ. Върху мен се оказва натиск. Принуждават ме да напусна страната без моето съгласие. Така че моля Международния олимпийски комитет да се намеси", написа спринтьорката от летище Ханеда.

Кристина Тимановска участва в петък в едно от бяганията на 100 метра. Днес трябваше да е на състезанието на 200 метра. Но вчера от ръководството на беларуския отбор влезли в стаята ѝ и наредили да се върне обратно в Минск. На летището обаче спринтьорката потърсила закрила от японската полиция. По думите ѝ тя била извадена от отбора "защото написах в "Инстаграм" за нехайството на нашите треньори".

От Националния олимпийски комитет на Беларус, който се председателства от сина на президента Александър Лукашенко, твърдят, че решението било взето заради "емоционално-психическото здраве" на състезателката. "Не знам какво ще се случи. Ако поиска правни съвети, ще ѝ ги дам", каза Томоко Ураки, член на адвокатската колегия в Япония.

Представители на Международния олимпийски комитет вече са разговаряли с Тимановска. "Тя ни увери, че е щастлива и в безопасност", каза Марк Адамс, говорител на МОК. Спортистката от Беларус е поискала да живее в Германия или Австрия.

   Източник: СЕГА

Свързани статии