Актуално

На фокус

Спортният министър разпореди одит на тотото: Работило за „министерството на някой си“

Спортният министър разпореди одит на тотото: Работило за „министерството на някой си“

29.06.2021

Втори фронт

579


Спортното министерство в служебния кабинет разпореди вътрешен одит на Българския спортен тотализатор. Това информира министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов. В хода на проверката е установено, че такава се извършва и от страна на АДФИ и от Сметната палата.
Констатирани са нарушения. Размерът за вноските за спорт към министерството съгласно Закона за хазарта и устройствения правилник на предприятието е по-висок от оставащата печалба след приспадане на данъците, в резултат на което е установено, че предприятието работи на постоянна загуба - над 27 млн. лева за 2019 година.

 

Тези системни загуби водят до намаление на собствения капитал на предприятието. Докладът за 2020 ще излезе през септември и тогава ще се види дали има подобрение на резултатите.

 

„Имахме леко забавяне в плащанията на клубовете и федерациите, тъй като трябваше да бъдат проверени за свързаност по закона „Магнитски“. Забавянето е преодоляно“, информира още Кузманов.

Ако не е бил законът „Магнитски“, Министерството на младежта и спорта е нямало да има електронен подпис за извършване на проверки, е установил още министърът, който подчерта, че по негово и на главния секретар нареждане е бил изкаран такъв подпис. Имало е електронен подпис само за плащания, но за проверки до момента Министерството няма електронен подпис, за да провери с кой работи.

Създадена е организация за допълнителна проверка на контрагентите на Министерството на младежта и спорта, които биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол над чуждестранните активни на Министерството на финансите на САЩ. Освен задължителна проверка на контрагентите дали попадат в списъка, обявен на страницата на Министерството на финансите, се проверяват членовете на управителните органи, съдружниците и собствениците на капитала на юридическите лица за участието им в други форми.

Установена е свързаност - по закона Магнитски - фирмата е „Декарт“ и системно в годините от 2011 до 2017 в консорциум „Галоа“ или самостоятелно е обслужвала Спорт тото - за реализиране на онлайн и мобилни залагания.

Кузманов изброи договорите, които са сключвани съответно 2011, 2013, 2015 и 2017 година, като само първият е на стойност над 14 милиона без ДДС. На 4 юни тази година ММС е прекратило договора и се разработва конкурс за възлагане на обществена поръчка.

Констатациите от проверката на ММС повтарят констатациите от доклада на Сметната палата за състоянието на държавното тото у нас. Заключението на служебния министър е „че тотото е работил за министерството на някой си“. Кузманов заяви, че разбира в този контекст тропането по масата и думите на министър Кралев за „моето министерство и моите служители“.

Иначе проверката на ММС показват елементи с криминален характер, данните са предадени на прокуратурата за последващо разглеждане. Министерството не е разследващ орган, подчерта Кузманов.

   Източник: frognews

Свързани статии