Актуално

На фокус

Според Израел Иран е близо до създаване на ядрено оръжие

Според Израел Иран е близо до създаване на ядрено оръжие

05.08.2021

Втори фронт

617


Иран ще се приближи до ядрено оръжие в рамките на 10 седмици, каза министърът на отбраната на Израел Бени Ганц пред дипломати от страните членки на Съвета за сигурност на ООН, съобщи в. ''Джерусалем пост'', предава БГНЕС.

''Иран нарушава всички насоки, определени в ядреното споразумение и е само на около 10 седмици от закупуването на оръжейни материали, необходими за ядрено оръжие'', предупреди Ганц. Според него светът трябва да приложи икономически санкции и да предприеме оперативни действия срещу иранския корпус на гвардейците на ислямската революция.

През последните седмици висши израелски представители, включително премиерът Нафтали Бенет, външният министър Яир Лапид и Бени Ганц изразиха тревога пред САЩ и други страни, че Иран се възползва от дълга пауза в преговорите за връщане към ядрената сделка (JCPOA), за да напредне ядрената програма на Техеран . Преговорите са в застой от юни, а режимът в Техеран казва, че те няма да започнат отново поне докато новият президент Ебрахим Раиси не сформира ново правителство по - късно този месец.

  Източник: СЕГА

Свързани статии