Актуално

На фокус

Spiegel: Премиерът със златните кюлчета на нощното шкафче

Spiegel: Премиерът със златните кюлчета на нощното шкафче

05.04.2021

Втори Фронт

14075


Предизборно в авторитетното германско издание “Шпигел” се появи остър материал по адрес на премиера Бойко Борисов. Това не е никак изненадващо поради няколко причини - първо международни издания насочиха поглед към България още през изминалата година заради скандалите, снимките, пачките и протестите у нас, а сега на фокус са изборите. Два дни преди вота “библията на журналистиката” в Германия излиза със заглавие: Премиерът със златните кюлчета на нощното шкафче.
Ето и цялата статия:

Людмил е едва 16-годишен. Разходка с баща му на оживен столичен булевард в България през февруари се оказа фатална за тийнейджъра. Стъпва на метална шахта и се свлича. Бащата е ударен от ток, докато се опитва да помогне на сина си. Людмил умира по-късно в болницата.

Бързо стана ясно, че става дума за неправилно поставен и незаконен електрически кабел, който пускал ток по металния капак на шахтата. Именно той причинил смъртта на момчето. Кабелът водел до незаконно поставени павилиони, а подкупни служители били добре запознати, става ясно от българските медии. Случаят доведе до бурен обществен гняв, превърна се във водещо заглавие във вестници и предизвика нажежен дебат в парламента. В основата - корумпираната държава и нейните служители.

“Този вот е срещу управленския модел на Борисов”.

Причината - случаят с Людмил е най-скорошният пример з поредицата от корупционни скандали, които са станали пословични за начина, по който управлява премиера Борисов вече цяло десетилетие. Мургавият “бате Бойко”, каратист, бивш комунистически бодигард и християн-демократ, успява да оцелее всякакви политически скандали от последните месеци.

Може да остане така. Парламентарните избори в България са в неделя, а партията на Борисов ГЕРБ е сочена като фаворит според повечето проучвания. И то в разгара на криза с COVID-19, лошо управление на здравната политика, висок брой заразени и много смъртни случаи. И въпреки стотиците хиляди български граждани, които миналото лято заляха улиците в страната, за да протестират срещу премиера и правителството му. Месеци наред скандираха “Мафията - вън!”.

В същото време няколко новосформирани партии решиха да се борят за доверието на избирателите. Някои дори имат шанс за двуцифрени резултати. Някои от формациите бяха на повърхността на протестното движение миналото лято като например “Демократична България” на бившият правосъден министър Христо Иванов, който предизвика антикорупционните демонстрации със свое видео във Facebook.

Много изявени критици на Борисов, сред които и самият Иванов, определят България като “завладяна държава”. Това е сериозна присъда за държава-членка на Европейския съюз. Освен това става все по-трудно за блока да си затваря очите пред всичко това.

Много от партийните приятели на Борисов и членове на правителството са участвали или са замесени в присвояване на еврофондове. Записите и снимките с премиера Борисов, които станаха обществено достояние миналото лято все още не са разплетени.

Преди няколко месеца Борисовата партия ГЕРБ удари дъно. Формацията и кабинетът се освободиха от напрежението с помощта на една патриотична кампания срещу Република Северна Македония. Като цяло обаче силата на Борисов и ГЕРБ се крие главно във фрагментацията и програмното размиване на опозицията.

Българските социалисти, наследници на комунистическата партия, са всъщност доста про-руски ориентирана националистическа партия. Самата тя също е дълбоко замесена в корупция по време на своето управление.

Новосформираната партия “Има такъв народ” на популярния шоумен и музикант Слави Трифонов има малък профил, който основно се концентрира върху анти-мафия реториката, но нищо повече.

През последните няколко седмици “бате Бойко”, както го наричат някои негови последователи, обикаляше българската провинция почти ежедневно със своя джип, облечен с къс ръкав. Инспектира села, строителни площадки и всяка своя изява публикуваше във Facebook. Съобщението е еднозначно - бащата на нацията осигурява благото на останалите. Самият той обаче така и не коментира случая на 16-годишния Людмил.

превод и редакция: Джесика Вълчева

Източник: frognews

Свързани статии