Актуално

На фокус

Спешните медици започват протести заради парите за COVID-19

Спешните медици започват протести заради парите за COVID-19

10.08.2021

Втори фронт

534


Спешни медици от центрове за бърза помощ в София, Благоевград, Перник, Велико Търново, Търговище и Кюстендил излизат днес на протест пред сградата на министерство на здравеопазването, съобщи БНР. Медиците не са доволни от новите правила, по които ще се отпускат добавките за работа на първа линия с болни от COVID-19. Освен това парите започват и да се бавят. 

Досега на медиците се полагаха 1000 лв. добавка независимо от това колко точно смени са дали през месеца и какво е било реалното им натоварване. Сега максимално възможната сума става 1000 лв., но за пълен отработен месец. Ако  смените на конкретния служител са били по-малко от възможното, ще се взимат съответния дял от добавката. Няма да се изчислява точния брой дни, в който медиците са работили с пациенти от ковид, а общото натоварване за месеца, коментираха от здравно министерство. 

Подобен ред на обвързване на добавките с реално отработеното време на първа линия бе въведено с нова методика на НЗОК и в болничната помощ. Добавките на персонала от извънболничната помощ пък се обвръзват с нивото на заболеваемост и сумите ще са по-ниски от 1000 лв. при нива под 600 на 100 000 души заболеваемост. НЗОК промени и правилата за изплащане на дейност на болниците независимо от реално лекуваните пациенти, които целят лечебните заведения да получават финансиране въпреки ограничения прием заради ковид. Промените в методиките се обясняват с по-ниските нива на заболеваемост и целят да гарантират по-справедлив ред на заплащане. 

Освен че ще се плащат по-ограничено, парите за първа линия започват и да се бавят. По този повод здравният министър Стойчо Кацаров призова за спешна актуализация на държавния бюджет заради изчерпване на възможностите за покриване на разходите от икономии. За Кацаров изплащането на добавка от 1000 лв. на човек независимо от броя изкарани смени и отрбатено време е несправедливо. Не е ясно дали методиките няма отново да бъдат променени заради протестите на работещите в системата. 

   Източник: СЕГА

Свързани статии