Актуално

На фокус

Специалисти предупреждават за изхвърляне на ваксини

Специалисти предупреждават за изхвърляне на ваксини

05.07.2021

Втори фронт

808


Нови 19 случая на COVID-19 са установени у нас при направени 3900 теста, което е 0,48% новозаразени. Няма починали хора с коронавирусни инфекции през последните 24 часа, показват данни в Единния информационен портал.

Активните случаи у нас са 8588. Оздравелите са 92 души.

Хоспитализираните към момента са 1245, от които 152 в интензивно отделение.

Общо поставените дози ваксина срещу ковид са 1 791 061, от които 2157 през последното денонощие. Българите със завършен ваксинационен цикъл са 820 975.

Разпределението на случаите по области е: Благоевград – 1; Бургас – 1; Варна – 2; Враца – 1; Добрич – 1; Ловеч – 3; Плевен - 2; Пловдив – 2; Разград – 1; София област – 1; София (град) – 1; Стара Загора – 3.

ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ВАКСИНИ

"Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения и разкрити центрове за ваксинация, но въпреки това резултатите към ваксинирането не са задоволили очакванията", коментира проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет по ваксинации пред БНТ. По думите му задача за масово ваксиниране е на "цялото общество", а не само на държавата.

Според Гигов интересът към ваксинирането е угаснал, като това се дължи на по-малкия брой заболели, хубавото време и факта, че все повече хора излизат в отпуска. По думите му така грижата към ваксинирането е минала на заден план. Той посочи, че у нас има ваксини, на които срокът на годност изтича следващия месец и не трябва да се допуска изхвърляне на ваксини. "Като им изтече срокът на годност те ще трябва да бъдат бракувани. Ние трябва максимално да ускорим тази кампания и всички да участваме, за да можем да ги използваме ваксините", допълни проф. Гигов.

Според проф. Ивайло Търнев, началник на клиниката по нервни болести в Александровска болница, е важно максимален брой хора да бъдат ваксинирани. По думите му обаче има недоверие и скептицизъм към ваксинационната кампания. Вина за това според него имат противоречивите послания, които различни медицински експерти отправят по отношение на ваксините. "Смятам, че е необходима една много по-широка информационна кампания за ваксините и все още липсва адекватна комуникационна стратегия в страната по отношение на ваксинацията", допълни проф. Търнев.

 Източник: СЕГА

Свързани статии