Актуално

На фокус

Спас Русев се опитва да изнудва Борисов заради 5G мрежата на “Виваком”

Спас Русев се опитва да изнудва Борисов заради 5G мрежата на “Виваком”

17.03.2021

Втори Фронт

4205


“Гласове” научи за скандални срещи между бизнесмена, който представлява интересите на “Виваком”, и премиера Бойко Борисов. На тях Русев се е опитвал да притиска премиера, заради решението на КРС да разпредели лентите в радиочестотния сектор на трите мобилни оператори за развитието на 5G мрежите им. Въпреки перфектно спазената процедура от регулатора, във “Виваком” са останали недоволни, а Русев директно е заявил на Бойко Борисов, че всички медии на “Юнайтед груп”, собственик на "Виваком", ще се обърнат срещу правителството в предизборната кампания. Компанията на скандалния сърбин Драган Шолак, зад която стоят американски капитали, купи наскоро Нова телевизия, сайтовете и вестниците, притежавани преди от братя Домусчиеви и Делян Пеевски. Поведението на Спас Русев и “Виваком” бе предсказано от “Гласове” още през октомври миналата година, когато първи писахме за сделката за Нова тв. Това е похват на "Юнайтед груп" и Шолак в много страни от Източна Европа, а съвсем наскоро подобен скандал се разгоря и в съседна Сърбия. Според източник на “Гласове” Шолак е пристигнал по спешност в България, влязал е през ВИП зоната на летище “София” без да му е правен ПСР тест и без да бъде поставен под задължителна 14-дневна карантина. Огромен скандал се разразява след решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), според което всеки от телекомите – "Виваком", А1 и "Теленор", получава по един отрязък. Това обаче не се приема от притежаващата "Виваком" БТК. Тя обжалва решението да получи най-ниските честоти. Ако дори и един от операторите не е съгласен, КРС трябва да раздаде така определените честотни ленти, но те няма да могат да бъдат реално използвани, докато съда не се произнесе по жалбата на "Виваком".

Една процедура, проведена при спазване на всички правила от страна на КРС, се спира с всички позволени и непозволени средства от “Виваком” и с посредничеството на Спас Русев. Свидетели сме на това как една стандартна процедура се превръща в предизборно оръжие в ръцете на хора с пари и медии.

Ето и хронологията на събитията:

 

  • На 10/03 КРС взима решение и предоставя на всеки от трите големи телекомуникационни оператора лиценз в спектъра от 3,6 GHz без търг, след като е разгледал заявленията им - (текстът на решението тук). Разпределените по този начин честотни ленти "съвпадат напълно с определените към момента за ползване честотни ленти, предоставени на трите предприятия с временни разрешения, което допълнително ще облекчи прехода от временни към постоянни разрешения", пише в решението на регулатора.

 

  • Първоначално КРС имаше план да продаде на търг три 20-годишни лиценза (за ползване на ленти 3500-3600 MHz, 3600-3700 MHz и 3700-3800 MHz), всеки с първоначална цена от 4 млн. лева със стъпка за наддаване от 100 хил. лв. На 10 март, след след като разгледа заявленията и по правилата на процедурата, КРС разпредели честотните ленти и отмени търга.

 

  • “Виваком” са подали искане за трите ленти, А1 за две, “Теленор” за една. Всички получават по една лента от тези, към които са заявили интерес и съвпадат напълно с временните разрешения, които имат за тестове на технологията.

 

  • Заявления за участие в търга са подали и трите оператора. След изтичане на срока на 8 март, БТК са поискали смяна на честотния ресурс. Експертната комисия на КРС не приема това заявление, защото е подадено след срока. И тук се заформя казус, вследствие на който честните ресурси се разпределят административно.

 

  • От КРС посочват, че според правилата на търга не е възможно един телеком да получи повече от един слот честоти. В същото време, ако за една лента има само един кандидат, търг не се провежда и той получава поисканите мегахерци. Ако същият кандидат бъде допуснат и до другите наддавания, би означавало да получи две ленти, което е недопустимо. Така, явявайки се единствен кандидат в надпреварата за най-ниския честотен ресурс, БТК е отрязана от достъп до останалите два конкурса и в тях също остава само по един кандидат – съответно А1 и "Теленор". Реално липсата на конкуренция за първия отрязък честоти води до решението на КРС да даде разрешителните за ползване на съответните ленти – от 3500 до 3600 мегахерца за БТК, от 3600 до 3700 MHz за А1 и от 3700 до 3800 MHz за "Теленор". В резултат “Виваком” подава съдебния иск и оспорва решението за разпределението на спектъра и започна съдебно производство за начина на възлагане на лицензите.

 

  • A1 и Telenor България, заявиха пред "Ройтерс" вчера, че са доволни от разпределените честоти.

 

  • По неофициална информация, преди вчерашните развития Спас Русев се е виждал няколко пъти с премиера и е настоявал, че КРС не са провели процедурата по правилата и че решението трябва да бъде отменено, включително че ще използват всички средства предизборно, за да постигнат отмяна на разпределението на честотите.

 

  • Пак по неофициална информация, А1 също са говорили с Борисов, като са настояли, че процедурата е проведена по правилата и исканията на Спас Русев са неоснователни.

 

  • Основният интерес на А1 е да не допусне "Виваком" и "Теленор" да работят в съседни ленти, затова има траен интерес към средните честоти в 3.6GHz спектъра. Причината е, че смята, че в даден момент другите две компании може да започнат да споделят ресурса си. За да не допусне това, А1 впряга посланика на Австрия у нас да лобира пред правителството още преди търга да направи така, че средната лента да не се даде на никой от другите два оператора.

 

  • От бизнес гледна точка, А1 имат най-голям интерес честотите да бъдат раздадени сега, защото те са готови да стартират 5G в този спектър веднага. А1 казват, че те са тези, които предоставят истинско 5G, защото работят на 3,6 GHz. “Виваком” в момента работят с технология, която се приема за 5G, но използва съществуващите честоти. "Виваком" се обявиха за първи, които са пуснали 5G в края на 2020. "Теленор" не са обявили нищо за 5G все още.

 

Днес сме свидетели как един регулатор може да стане жертва на брутални бизнесмени в България при безкомпромисно коректно свършена работа. А крайният резултат от каквито и да било действия на регулатора оттук насетне ще се обърнат срещу управляващите било то с тезата, че ощетяват държавата заради липса на търг с наддаване или спъват развитието на 5G и дигитализацията, които са ключови за развитието на икономика на бъдещето дотам, че ако променят решението си да бъдат обвинени, че обслужват нечии бизнес интереси. Помислете какво бихте направили вие?

Това е първият сериозен казус, в който си проличават прийомите на “Юнайтед груп”, описани в статията на "Гласове" от октомври миналата година. Концентрацията на влиятелни медии и националния телеком в чужди ръце може да се превърне в мощен инструмент за рекет над което и да е българско правителство и да влияе не само върху бизнес климата в страната, но и за сериозни геополитически решения, каквато всъщност е политиката на Дейвид Петреъс. Петреъс е бивш шеф на ЦРУ, а американските капитали, които представлява, създадоха мрежа за влияние на Балканите и превърнаха компанията “Юнайтед груп” в бухалка за натиск в редица страни от Източна Европа и региона.

  Източник: Glasove

Свързани статии