Актуално

На фокус

Сова Харис: Половин процент разлика между ГЕРБ и ИТН. 53.5% одобрение за служебния кабинет

Сова Харис: Половин процент разлика между ГЕРБ и ИТН. 53.5% одобрение за служебния кабинет

08.07.2021

Втори Фронт

3959


Половин процент – 22.6% срещу 22.1%, е разликата между ГЕРБ и „Има такъв народ“ само три дни преди парламентарните избори, сочат резултатите от представително за пълнолетното население на страната проучване на „Сова Харис“, проведено по поръчка на Dir.bg. В периода 2-6 юли 2021 г. 1000 български граждани са дали отговорите си по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Тези резултати са в рамките на т.нар. „стохастична грешка“, обобщава Васил Тончев от социологическата агенция. Според него ключова ще е избирателната активност, а, използвайки за ориентир изборите отпреди три месеца, няма съществени промени в нагласите на хората. Очаква се активност, близка до тази на 4 април, когато гласуваха 3,3 млн. българи.

Но има и фактори, които може да доведат до промяна:

По време на предишния вот епидемията от COVID-19 имаше пикови стойности. Това предопредели значителна част от най-възрастните избиратели да проявят предпазливост, въздържайки се от участие в изборния процес. Тези опасения сега не съществуват и това е предпоставка за увеличение на активността.
Към момента обстановката е лятна и хората са по-активни. Противоепидемичните мерки все още задържат хората по местоживеене. Ваканцуващите са относително малко. Това също по-скоро благоприятства увеличението на активността.
Има предварителни индикации, че възрастните избиратели (на възраст 70+) и функционално неграмотни групи трябва да преодолеят психологическа бариера при контакта с машините за гласуване. Този ефект ще доведе до отлив на гласоподаватели.
В последните години определени слоеве от населението бяха научени, че за да гласуват, трябва да им се плати – така нареченият купен вот. В момента отговорните институции приемат сериозни мерки за ограничаване на това негативно явление. Вероятният ефект ще бъде отлив на гласоподаватели.

„Засега не регистрираме признаци нито за вълна, нито за срив на активността. Ако нещо може да предизвика съществена промяна в последния момент, това е грозното лице на политическата действителност в България – смята Васил Тончев. – Няма дългосрочна визия за развитие, няма диалог. Има тежки взаимни обвинения, за които се чакат доказателства. За приемственост изобщо не се говори. Все пак засега надеждата за ново начало успешно противостои на тезата, че всички са маскари.“

Според изследването, ако активността е близка до тази от 4 април, резултатите ще се доближат в голяма степен до регистрираните тогава и трябва да очакваме структурата на политическата конфигурация да бъде близка до тази на 45-ото Народно събрание.

И все пак има известна редукция на резултатите за ГЕРБ и увеличаване на подкрепата за „Има такъв народ“. Регистрира се известно повишение на подкрепата за БСП (16%), ДПС (10.9%) и „Демократична България“ (10.6%). „Изправи се! Мутри вън!“ (5.3%) са на надеждна дистанция над прага за участие в бъдещия парламент.

Новото е всъщност добре познато старо – обединението на патриотичните формации събира достатъчно подкрепа за преодоляване на 4-процентната бариера – 4.5%, а никоя от останалите партии не се доближава до 4%.

Така следващият парламент най-вероятно ще бъде съставен от 7 формации.

ЩЕ ИМА ЛИ СТАБИЛНО УПРАВЛЕНИЕ?

Общественото мнение е силно разделено. Около една трета (31.8%) са оптимисти, но малко повече са скептиците (34.7%) и тези, които не могат да преценят (33.5%). Сигурно е обаче, че ако и този път не се сформира правителство, разочарованието от новите формации ще добие значителни размери.

КАК РАБОТИ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО?

Одобрението на дейността на служебния кабинет е два пъти по-голямо от неодобрението – 53.5% срещу 26.6%. Останалите 19.9% не могат да дадат твърда оценка. Тази значителна подкрепа показва, че изпълнителната власт в момента стои на здрава основа. Поне засега обаче избирателите не правят пряка връзка между правителството в момента и евентуалния бъдещ кабинет – в публичното пространство липсва свързващ елемент.

Съществуват опасения за това, дали служебното правителство ще успее да осигури провеждането на честни и демократични избори. 45.8% от анкетираните смятат, че ще успее, 21.3% не вярват в това, а 32.9% са отковорили с „не мога да преценя“.

 

Dir.bg, Сега, onovini.eu

Свързани статии