Актуално

На фокус

Соня Момчилова: СЕМ демонстрира независимост и свобода да взема решения

Соня Момчилова: СЕМ демонстрира независимост и свобода да взема решения

30.06.2022

Втори Фронт

139


"СЕМ никому не дължи услуга и нямаме ангажимент да връщаме такава, освен на зрителите, на индустрията, на хората, които управляват в тези драматични времена медиите. Съвестта ми е напълно чиста. СЕМ демонстрира пълната независимост и свобода да вземаме решения според съвестта си. ... Нашето поведение демонстрира еманципираност от политически зависимости, свобода на избора и нов подход".

Това заяви пред БНР председателката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова и добави, че няма нищо скандално и тревожно в поведението на СЕМ. 

Тя посочи, че нито един от кандидатите за генерален директор на БНТ не е отговорил на изискванията и на критериите на съветниците:

"Ще стартираме в близко време нова процедура, както законът позволява, и вярвам, че ще се появи подходящият директор на обществената телевизия, вярвам, че ще се появят независимите кондидати. ... Законът от 2016 г. ни позволява да не правим избор, когато няма достоен такъв".

Момчилова обясни, че настоящият директор на БНТ Емил Кошлуков ще остане на поста си до изтичане на договора му, "след което ще бъде избран временно изпълняващ или до избиране на нов директор ще остане той на поста".

"Очакваме експертиза, грижа и визия. Очакваме решителен, смел, прогресивен лидер, но не авантюрист", подчерта председателката на Съвета за електронни медии.

Интервюто на Георги Марков със Соня Момчилова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Свързани статии