Актуално

На фокус

Софийският университет уволни проф. Михаил Мирчев

Софийският университет уволни проф. Михаил Мирчев

16.12.2020

Offnews

5235


Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков уволни проф. Михаил Мирчев от СУ. Гражданският му договор е прекратен месец след избухването на скандала, при който студенти обвиниха публично  професора (бивш кандидат за кмет на София от БСП), че лекциите от курса му "Социална работа с етно групи" са "изпълнени с "расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание".

"Въз основа на установеното от Етичната комисия и всички събрани материали ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков прецени, че е налице достатъчно основание да прекрати гражданския договор на проф. Мирчев - се казва в съобщение, публикувано тази вечер от Алма матер. - Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните и либералните ценности. Той е в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, организатор е на съвместни събития, като отдаването на почит на жертвите на Световния ден на Холокоста, предлага програми, посветени на жените и половете, на интеграцията на малцинствата и на хората със специални потребности, откри единствената специалност „Хебраистика“ в страната и др."

Скандалът избухна на 11 ноември, когато Студентско общество за равенство при СУ изпрати гневно отворено писмо до ректора Герджиков, до министъра на образованието Красимир Вълчев и до ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. В него те написаха:

"От няколко дни проф. Мирчев публикува в своя youtube канал записи на лекциите си пред студенти от СУ, в които разгръща крайнодесни и фашистки теории, отдавна отхвърлени от научната общност. Сред множеството расистки и обидни примери, които той предлага на своите студенти, се открояват квалификациите срещу роми, бежанци и мигранти, чернокожи хора, афганистанци, пакистанци, араби, турци, помаци, евреи и пр. Така например във втората си лекция професорът нарича пакистанците и афганистанците „примитивни културни норми още от седми век“ и възпроизвежда лъжовни расистки тропи, насочени срещу ромите. Той нарича чернокожите и арабски мигранти в Италия „агресивно и нежелаещо да се интегрира“ малцинство. В третата си лекция казва за бежанците от Пакистан, Ирак, Сирия, Афганистан и Африка, че са „дълбоко необразовани хора“, „неспособни да учат, да имат ценност за учене“, „годни само за някакъв много примитивен ръчен труд“. Малко по-рано в същата лекция нарича ромите в България „доста агресивна общност с много агресивно поведение“. Прекарва дълго време да обяснява за раждаемостта на „циганките“, която „раздува общността им“. Допълнително, проф. Мирчев се обръща към една от студентките вместо с името ѝ, с „майката на две деца“, а по-късно в същата лекция казва: „На мен ми се иска вие жените да вземете да раждате малко по-навреме и малко повече!“.

В конспекта от обявени следващи лекции се срещат заглавия като „Вълната от "БЕЖАНЦИ", които навлизат в България, устремени към Европа. Внасят ни ги от Азия и Труция. Коко от тях ще уседнат в България? Какъв е техният профил на социалната пирамида? Като на нашите цигани, или още позлокачествен?“; „ОБЕКТ на социалната работа - концентриране на внимание, фондове, помощи към ЦИГАНИТЕ. Те са привилегировано малцинство. "Длъжни сте ни - давайте ни!“; „Ще УМИРА ли бългалрската НАЦИЯ? България възможно ли е да стане "еврейска държава"? Ако те, под 1%, владеят държавата и капитала, медиите и изкуството“ (запазен правопис).

В четвъртата лекция професорът заявява на бъдещите социални работници, че единственото, което може да „оправи“ ромите е „диктатурка“. Това е само малка част от вредните и опасни расистки схващания, които проф. Мирчев представя пред студентите си като факти."


С остри позиции по този повод излязоха редица организации, включително Организацията на евреите в България "Шалом". Общото събрание на Софийския университет осъди "всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието" в позиция на 18 ноември, но без изрично да спомене името на проф. Мирчев. Започна и проверка на Комисията за защита от дискриминация.

Самият Мирчев отхвърли обвиненията. В свое писмо от 30.11.2020 г. професорът отрича лекциите му да съдържат расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание и подчертава, че акцентира на културната специфика, на особения манталитет и емоционална реактивност, на поведенчески стереотипи, на специфични форми на само-стигматизиране и др., което е нужно за добрата практическа дейност на социалните работници на терен. Според него става дума единствено и само за формули на приобщаване, за стимулиране на процеси на акултуриране към българската социална и нормативна среда.

Проф. Мирчев отбелязва още, че обвиненията срещу него се опитват „под знамената на свободата и социалното равенство да ограничават публичния и университетския диалог по ключови обществени проблеми, по щекотливи теми и обществени рискове – чрез табуиране на термини, чрез забраняване на публичното използване на съответни статистически данни и профили“.

Източник: offnews

Свързани статии