Актуално

На фокус

София - световна столица на спорта за 2024 г.

София - световна столица на спорта за 2024 г.

03.09.2021

Втори фронт

604


София получи титлата Световна столица на спорта за 2024 г. Това съобщи на пресконференция в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова в присъствието на Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет /СОС/ и председател на Фондация ”София - европейска столица на спорта”. Това е съвместна инициатива на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта /ACES Europe/, на ЮНЕСКО и на Комисията по спорт на Европейския парламент, посочи столичният кмет.

Тя заяви, че през последните години София разви мащабна дейност в сферата на спорта, благодарение на инициативата Европейска столица на спорта, за която София беше номинирана през 2014 г. и която ни беше присъдена за 2018 г. Столичният кмет каза, че само за тази година 109 са събитията в календара на инициативата Европейска столица на спорта в София. В тях се включват изключително много софиянци. Целта на програмата по думите на кмета е участие на софиянци в спортните прояви, организирани от инициативата и промотиране на здравословен начин на живот.

По програма "Ваканция" през тази година седмично се включваха между 900 и 1500 деца от София, обяви Фандъкова и подчерта, че Столичната община акцентира върху изграждането на спортна инфраструктура, най-вече изграждане на физкултурни салони в детските градини и училищата. В момента се строи физкултурен салон в 9-та Френска езикова гимназия в столицата. През инициативата Европейска столица на спорта Столичната община въведе и нови програми за подпомагане на детско-юношеския спорт. За тази година 140 спортни клуба получиха финансиране за подпомагане на тяхната дейност. Въпреки пандемията, София е домакин на десет европейски първенства и турнири, каза още столичният кмет.

Елен Герджиков заяви, че фондация "Европейска столица на спорта" ще се занимава с подготовката за инициативата "София - световна столица на спорта" през 2024 г. Членовете на управителния съвет са общински съветници от всички политически сили от СОС. Пълна подкрепа дава СОС за работата на фондацията и това ще продължи и занапред, каза председателят на съвета и на фондацията Елен Герджиков, предава БТА.

   Източник: СЕГА

Свързани статии