Актуално

На фокус

София се срина до 90-то място в света по ръст на жилищните цени

София се срина до 90-то място в света по ръст на жилищните цени

06.01.2021

investor.bg

381


Столицата отбелязва рязко отстъпление в глобалния индекс на консултантска компания

София заема едва 90-то място сред 150 града в глобалния индекс за цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank за третото тримесечие на 2020 г. За българската столица обаче компанията използва данните на Евростат за второто тримесечие на миналата година, което беше слабо за жилищния пазар в града заради въведеното извънредно положение за овладяване на коронавируса. Тогава в София беше отчетен ръст на цените на жилищата от 3,8% на годишна база, колкото и в Пекин и в британския град Оксфорд.

Миналата седмица Националният статистически институт (НСИ) съобщи, че цените на жилищата в София са скочили с 8,6% на годишна основа през третото тримесечие, което би поставило столицата на 26-о място в индекса на Knight Frank.

През второто тримесечие компанията нареди София на 43-то място сред най-бързо растящите градски жилищни пазари в света, а в началото на декември постави България на 38-мо място в индекса си за цените на жилищата по страни.

Нововъзникващите пазари оглавяват индекса на Knight Frank през третото тримесечие, като филипинската столица Манила, която е на първо място в класацията, отбелязва ръст на цените на жилищата от почти 35% на годишна база. Банките във Филипините отчитат силно търсене на луксозни проекти и ръст на строителните разходи и разходите за труд.

На второ място е турският град Измир с ръст на цените от 27,8%, следван от още два турски града – Анкара с ръст от 27,2% и Истанбул с 25,7%. Санкт Петербург допълва топ пет със скок на цените от 18,6%.
Въпреки мерките за охлаждане на пазара през последните години Сеул продължава да регистрира годишно повишение на жилищните цени от 14,7%, подкрепено от бързия икономически скок на града и от спекулативната дейност.

Отава, Хобарт, Люксембург и Милано допълват топ десет на градовете с най-бързо растящи цени на жилищата в света. Четири канадски града – Отава, Халифакс, Монреал и Хамилтън, влизат в топ 20 след съобщението този месец, че Канада обмисля да въведе данък за чуждестранните купувачи на жилища в цялата страна.

Американските градове също се изкачват в индекса, като три попадат в топ 20 – Финикс, Сиатъл и Сан Диего.
Около 15% от включените в индекса на Knight Frank градове отбелязват спад на цените на жилищата през третото тримесечие, като сред тях преобладават градове от Индия, Испания и ОАЕ.

Дубай регистрира най-голям спад на цените на жилищата през третото тримесечие с 8,1%, следван от Абърдийн в Шотландия със 7,9%.

Годишният ръст на индекса се е ускорил между второто и третото тримесечие от 4,1% до 4,7%, а 18 града регистрират ръст от над 10% на годишна основа спрямо 16 през второто тримесечие. Данните далеч не говорят за "смърт" на градовете, а показват, че търсенето е устойчиво по време на пандемията с малко продажби с отстъпка или на потиснати активи, отбелязва Knight Frank.

Сега вниманието е насочено към данните за четвъртото тримесечие, когато според компанията може да се наблюдават по-големи регионални вариации. Европа може да отчете умерен ръст на цените през четвъртото тримесечие заради блокадите преди освобождаването на натрупаното търсене през първото тримесечие на 2021 г., а продажбите и цените в някои части на Азия може да започнат да набират скорост.

Свързани статии