Актуално

На фокус

София дава 1,5 млн. лева за училищни тоалетни

София дава 1,5 млн. лева за училищни тоалетни

09.12.2020

Втори Фронт

533


Проектът за училищни тоалетни се оказа най_важен за София. Той е победителят в програмата "София избира" на Столична община. Това обяви зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов.

Проектът "София избира Децата" - проектиране и създаване на съвременни училищни тоалетни е събрал 5640 гласа. Той ще бъде единствено от общо 38 допуснати предложения, който ще се реализира, защото предвиденият бюджет е 1,5 млн. лева, колкото общината задели за изпълнението на "София избира".

От общо 71 предложения комисия на общината одобри 39 като възможни за реализиране през следващата година. Гласуването се проведе от 5 до 30 ноември, като участваха 23 452 софиянци.

На второ място, с 5338 гласа, е проектът на "Спаси София" за промяна на организацията на движение по бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Фритьоф Нансен", ул. "Раковски" и бул. "Витоша". Целта е да има велоалеи, с които да се стимулира този щадящ въздуха на София начин на придвижване. Бюджетът за реализация е 203 хил.лева.

Според неговите вносители проектът е бил на първо място до последния ден на гласуването, когато са се получили още 2000 вота за "училищните тоалетни" и така те са спечелили в последния момент. "Спаси София" изрази съмнения, че е имало дирижиран или фалшифициран вот в последния ден, за да не спечели техният проект.

Няма как да има фалшификация на избора, защото цялото гласуване преминава през доставчик в Швейцария, защити се зам.-кметът по дигитализацията Генчо Керезов, който организира платформата за гласуване.

Това е първи опит за граждански бюджет, практикуван в много европейски столици и градове. 

Свързани статии