Актуално

На фокус

Социологът Добромир Живков: Спадът в подкрепата за ГЕРБ може да направи ИТН първенец на 11 юли

Социологът Добромир Живков: Спадът в подкрепата за ГЕРБ може да направи ИТН първенец на 11 юли

05.07.2021

Втори фронт

1100


Резултатът между първите две политически сили практически е еднакъв. Не можем да кажем коя партия би била първа политическа сила. В рамките на оставащата седмица нещата могат да се обърнат. Има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария „Има такъв народ“ да бъде първа политическа сила, защото през последния месец отчитаме известен спад в подкрепата за ГЕРБ-СДС , който поставя границата под въпрос. Това каза в ефира на bTV социологът Добромир Живков, позовавайки се на последното проучване на „Маркет линкс“.

По думите му може да се очаква приближаване на резултата и между третата и четвъртата политическа сила.

А според електоралните нагласи към края на миналия месец ситуацията изглежда така:

ГЕРБ-СДС – 19,7%, „Има такъв народ“ – 18,8%, БСП – 16,9%, „Демократична България“ – 12,5%, ДПС – 9,5%, „Изправи се! Мутри вън“ – 5,4 на сто. Българските патриоти и „Възраждане“ остават под бариерата със съответно 2,9% и 2,4%.

„При „Демократична България“ има периферия, която в момента се опитват активно да привлекат. Доколко този процес ще бъде успешен ще предопредели и третото място“, обясни Живков.

Патриотичните партии обаче не успяват да минат 4-процентната бариера, според данните на „Маркет линкс“. Социологът уточни, че резултатът може да бъде малко по-различен и реалността в момента дори може да е близо до 4-те процента.

„Общественото доверие в служебното правителство е доста високо, особено ако направим паралел със степента на доверие, при която се разделихме с предишното правителство. Тогава беше по 20 пункта. Към момента българското общество определено се доверява и одобрява действията, които извършва служебното правителство“, отчете Живков.

„Разликата в доверието в правителството (42% доверие на 30% недоверие) и в премиера (43% доверие на 27 на сто недоверие) е минимална и това е съвсем нормален процес, особено в началото на един мандат“, коментира още той. Социологът определи фона на нагласи ва българското общество като умерено-оптимистичен.

„Отчитаме доста висока декларирана готовност за гласуване. Но вероятно ще имаме избирателна активност в рамките на тази, която имахме на 4 април“, посочи той.

58% от респондентите са категорични, че ще гласуват, 20% - по-скоро да, 9 на сто не знаят, 4% по-скоро няма да гласуват, а 9 на сто изобщо няма да упражнят правото си на глас.

Социологът припомни, че между 60 и 80% от българите одобряват машинния вот. Той изрази надежда масовото му въвеждане да не повлияе негативно.

От „Маркетн линкс“ са проучили и нагласите относно санкциите „Магнитски“ и дали те са основателни. Според 57% те са основателни, според 17% - не, а 26% не знаят. Според 39% от българите санкциите са намеса във вътрешните работи на страната, а 37% са на противоположното мнение. 24% не могат да преценят.

  Източник: frognews

Свързани статии

Левицата