Социалната платформа Parler скочи до номер 1 в App Store, след като Facebook и Twitter забраниха Тръмп

Социалната платформа Parler скочи до номер 1 в App Store, след като Facebook и Twitter забраниха Тръмп

09.01.2021

Втори Фронт

3451


Потребителите все повече се натрупват върху малки, консервативни, социални медийни платформи след забраната и премахването на президента Доналд Тръмп от най-големите социални мрежи в света.

Това се случва, въпреки че тези платформи вече са с ограничен от пазарите на приложения достъп и то от страна на най-големите играчи в технологиите.

Социалната мрежа Parler, която наподобява Twitter, сега е приложение номер едно в магазина за приложения на Apple, а Gab, друга консерватино ориентирана услуга, твърди, че наблюдава експлозия в броя на регистрациите в своята уеб-базирана платформа.

Parler отчита около 210 000 инсталирания в световен мащаб в петък, 8 януари, което е с 281% повече от приблизително 55 000 на 7 януари, според данни на аналитичната служба Sensor Tower. 

„В САЩ приложението отчете около 182 000 първоначални изтегляния на 8 януари което е с 355% повече от около 40 000 инсталирания на 7 януари. От сряда приложението е с приблизително 268 000 инсталирания от различни магазини за приложения в САЩ “, пише в имейл представител на пресата от Sensor Tower.


Потребителската база на Parler  идва в потенциално опасно време за компанията. 

Платформата вече е премахната от Google Play Store, а Apple обмисля да спре приложението за социални медии, ако Parler не добави някои функции за модериране на съдържанието.
И Parler, и Gab се обявиха за убежище на свободата на словото, като това е може би най-ненатрапчивото модериране на съдържанието онлайн. 

В миналото двете компании не коригираха  дори съдържание, публикувано от предполагаема руска компания за дезинформация, и позволяват на потребителите да изповядват всякакви конспиративни теории, които други социални медийни платформи трият.

Броят на потребителите им може и да нараства, но потенциалните последователи скоро ще имат трудности да намерят услугите на тези платформи.

В петък вечерта Google заяви, че ще премахне Parler от Play Store незабавно - ще спре приложението, докато разработчиците се ангажират с политика за модериране, която може да обработва нежеланото съдържание на платформата.

В изявление пред TechCrunch говорител на Google заяви:

„За да защитим безопасността на потребителите в Google Play, нашите дългогодишни правила изискват приложенията, показващи генерирано от потребителите съдържание, да имат правила за модериране и прилагане, които премахват грубо съдържание като например публикации, които подбуждат към насилие. Всички разработчици се съгласяват с тези условия и ние напомнихме на Parler за тази ясна политика през последните месеци. Наясно сме с продължаващото публикуване в приложението Parler, което се опитва да подбуди още насилие в САЩ. Ние осъзнаваме, че може да има разумен дебат относно политиките за съдържанието и че може да е трудно за приложенията незабавно да премахнат цялото нарушаващо съдържание, но за да разпространяваме приложение чрез Google Play, ние изискваме приложенията да прилагат стабилна модерация за съдържанието си. В светлината на тази текуща и неотложна заплаха за обществената безопасност спираме списъците на приложението от Play Store, докато не се справят с тези проблеми. “

В петък Buzzfeed News съобщи, че компанията Parler е получила писмо от Apple, в което ги информират, че приложението ще бъде премахнато от App Store в рамките на 24 часа, освен ако компанията не представи актуализация с план за подобряване на модерацията. 

Главният изпълнителен директор на Parler Джон Матце потвърди действието на Apple в публикация в профила си в Parler, където публикува екранна снимка на известието от Apple.

„Искаме да сме наясно, че Parler всъщност е отговорникът за цялото съдържание, генерирано от потребителите, присъстващо във вашата услуга, и за това, че това съдържание отговаря на изискванията на App Store за безопасността и защитата на нашите потребители“, гласи текстът от екранната снимка. „Няма да разпространяваме приложения, които представят опасно и вредно съдържание.".

Parler е подкрепен от консервативната наследница на милиардера Ребека Мърсър, твърди доклад от ноември в The Wall Street Journal. 

Потребители като водещата на Fox Business Мария Бартиромо и водещият на консервативното токшоу Дан Бонгино, изключително популярна фигура във Facebook, която също е инвеститор в Parler, се присъединиха към платформата. В статията на списанието Bongino  компанията Parler е определена като „колективен среден пръст към технологичните тирани“.

Заслужава да се отбележи, че Parler и Gab не са единствените компании, които забелязват броя на потребителите да се покачват след забраните към Тръмп. Според данни на аналитичната компания Apptopia MeWe Network, OANN, Newsmax и Rumble също са увеличили потребителите.

Компанията отбелязва, че Parler е приложение №1 в магазина за приложения за iOS само за два дни.

 Като цяло приложението беше десетото най-изтегляно приложение за социални медии през 2020 г. с 8,1 милиона нови инсталирания.

Свързани статии