Актуално

На фокус

Социалдемократът Олаф Шолц ще наследи Меркел

Социалдемократът Олаф Шолц ще наследи Меркел

26.09.2021

Втори Фронт

265


Екзитпол дава преимущество на ГСДП, ХДС с най-слаб резултат от Втората световна война. Социалдемократът Олаф Шолц каза, че избирателите искат той да е "следващият канцлер" на Германия, предаде Франс прес. Той говори тази вечер, след като проучвания екзит пол, публикувани след края на изборния ден днес, показаха, че Германската социалдемократическа партия (ГСДП) има съвсем малка преднина пред християндемократическия блок на оттеглящата се канцлерка Ангела Меркел. "Това е голям успех и нощта се очертава дълга, това е сигурно. Сигурно е и друго нещо: че много граждани избраха ГСДП, защото искат смяна във властта и защото искат следващият канцлер да се казва Олаф Шолц", заяви под бурните аплодисменти на свои съпартийци кандидатът на социалдемократите за следващ ръководител на федералното правителство. Основният му съперник - Армин Лашет, издигнат от християндемократическия блок - обаче каза, че ще се опита да застане начело на управляваща коалиция въпреки лошите си изборни резултати.

Изглежда сегашният вицеканцлер и финансов министър на Германия Олаф Шолц от германската Социалдемократическа партия (СДП) ще наследи дългогодишния канцлер Ангела Меркел, оттегляща се от поста след 16 години начело на една от силните държави в ЕС. Това сочи екзитпол за резултатите от парламентарните избори в страната, провели се в неделя. Данните сочат изравнени позиции на социалдемократите с тези на християндемократическия блок с по 25 на сто от гласовете, но съвсем лек превес за СДП.

"Имаме мандат да формираме правителство. Олаф Шолц ще стане канцлер", заяви генералният секретар на СДП Ларс Клингбайл след първите резултати.

Самият Шолц заяви, че резултатите са показали желанието на германците за промяна и той да е следващият канцлер. Той приветства като "голям успех" резултатите на своята партия..

"Ще бъде дълга изборна нощ, това е сигурно“, каза Шолц. "Но и това е сигурно: много граждани са избрали СДП, защото искат да има смяна на правителството, а също и защото искат следващият канцлер да се казва Олаф Шолц", каза той.

Генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Паул Цимяк призна за "горчиви загуби" на днешните избори, на които неговата партия и традиционният ѝ баварски съюзник Християнсоциалния съюз (ХСС) постигнаха най-слабия си резултат след Втората световна война.

Трети са Зелените с 15 на сто. Четвърти и пети с по около 11 процента са либералната Свободна демократическа партия (СДП) и крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Шестата формация, която вероятно ще влезе в новия състав на Бундестага, долната камара на германския парламент, е крайнолявата партия "Левите" с около 5 на сто.

Ройтерс отбелязва, че сега вниманието на двете най-големи германски политически сили ще се пренасочи към неформалните дискусии с други партии, най-вероятно със Зелените и СДП, които ще бъдат последвани от официални преговори за коалиция.

Паул Цимяк изрази надежда блокът ХДС/ХСС да управлява заедно с либералната Свободна демократическа партия (СДП) и със Зелените (т. нар. Коалиция "Ямайка", по съвпадащите цветове на националното знаме на тази страна и на трите германски партии).

Михаел Келнер, генералният секретар на Зелените, които ще бъдат трета сила в новия Бундестаг, каза, че екологичната формация е готова да преговаря за коалиция с "всички демократични партии". Той поздрави социалдемократите за изборния успех.

Кандидатът на Левите за канцлерския пост Дитмар Барч изрази разочарование от ниския резултат на крайнолявата партия и обеща внимателен анализ. "Надявам се да имаме фракция в Бундестага", добави той.

Според проучвания екзит пол Левите са на ръба на петпроцентовата бариера за влизане в Бундестага. За сравнение, на предишните избори за долната камара на германския парламент - през 2017 г., крайнолявата партия получи 9.2 процента от гласовете.

Във вота участваха общо 47 партии.

Резултатите към 22.00 ч. българско време:

 

 

 

Източник: glasove.com
 

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания