Актуално

На фокус

Собственикът на "Беса Транс": Много пъти се питах, защо не бях и аз в автобуса

Собственикът на

29.11.2021

Втори фронт

4680


Kазвах си защо не съм бил аз в този автобус, да умра и аз в автобуса и много пъти си казвах това". Това заяви Беким Хаджиу, собственик на туристическата компания "Беса Транс", чиито автобус се запали на АМ "Струма" пред БНТ.  В инцидента загинаха 45 души. Едва 7 успяха да се спасят.

По думите на Хаджиу автобусът е минал през сервиз преди да потегли от Турция и всичко е било в изправност. Изключва възможността някой от пътниците да е внесъл лесно запалими вещества. Той потвърждава, също е пътувал с групата, заедно със семейството си. Те обаче били в другите превзни средства. Децата му са били в последния автобус.

Беким Хаджиу заяви, че до момента не е говорил пред медиите, защото е в шок от случилото се, но съдейства по всякакъв начин на разследващите за установяване на причините за инцидента, при който загинаха 45 души.

Автобусът е бил произведен през 2007 година, но е купен "Беса Транс" преди около три години. По думите на собственика, до момента не е имало никакъв технически проблем с превозното средство.

Още е трудно на Беким Хаджиу да приеме трагедията на АМ "Струма". Той и семейството му често се включвали в екскурзиите, които неговата фирма организира. Така било и този път.

"Аз пътувах с моята фамилия", казва Беким Хаджиу.

Този път от Република Северна Македония потеглили четири автобуса. На връщане от Турция собственикът на фирмата и неговата съпруга пътували в автобуса, който се движел първи. Децата им били в един от другите. На границата, на излизане от България Беким Хаджиу разбрал, че негов автобус е катастрофирал.

"Веднага на другата страна се обърнах и им казах да ме пратят до мястото да видя с моите очи какво се е случило там", добави Беким Хаджиу.

Собственикът на фирмата взел такси и се върнал обратно. Останал на мястото на инцидента часове наред. Беким Хаджиу не пожела да коментира версиите за катастрофата, защото все още разследването продължава. Каза обаче че три седмици преди инцидента автобусът е преминал технически преглед. Допълнително преди всяко пътуване всички превозни средства минавали през сервиз.

"Преди да тръгнем за Турция сервиз им правим, контролираме, пък дори когато стигнем в Истанбул и там ходим на сервиз да се контролира, превозваме пътници, да видим каква е ситуацията. Всичко беше наред и натам и когато бяхме на сервиза там. Когато има нещо, ни казват веднага да го оправим", поясни собственикът на "Беса Транс".

Беким Хаджиу заяви, че туби с нелегално внесено гориво не е имало в автобуса. Заради щателните проверки на българските граници изключва и варианта пътник да е вкарал лесно запалимо вещество.

"Има туби във всеки автобус, те са с вода, всеки автобус трябва да ги има за всеки случай. Това е резервна вода. Има строг контрол на влизане в България - багаж, шофьор - всичко какво се носи", уточни Беким Хаджиу.

Собственикът на "Беса транс" описа шофьорите на автобуса като добри и опитни професионалисти, които много пъти са минавали по този маршрут. Спазвали стриктно часовете за почивки. Той твърди, че автобусът има фабрични ограничения и не можел да вдигне повече от 100 км/ч. На въпроса дали автобусът е притежавал всички необходими документи, Беким и адвокатът му заявиха, че на този етап няма да коментират, защото разследването продължава.

"Можем да кажем с категоричност, че фирма "Беса Транс" притежава лиценз за извършване на транспортна дейност на територията на Европа и за извършване на туристическа дейност отново на територията на Република Северна Македония и извън РСМ", заяви адвокатът Любомир Таков.

За фирмата си Беким разказа, че е основана през 2009 година, но от четири години редовно извърша превози до Истанбул. Цената от 80 евро включва път и две нощувки, а всяка екскурзия в рамките на пътуването и услуга се доплаща.

От момента на катастрофата Беким Хаджиу пребивава в България. Наел е жилище, за да е на разположение на разследващите и да съдейства с каквото може. Казва, че е на разположение и на пострадалите. Близките му също са в контакт с роднините на хората от изгорелия автобус.

"Никой не е искал това са се случи. Всеки го знае. Тази трагедия на никого да не му се случва, тъжна, много тъжна трагедия. Не знам какво да кажа още", споделя той.

Беким Хаджиу казва, че не се чувства заплашен от никого.

   Източник: dnes.bg
 

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания