Актуално

На фокус

Сноудън защити решението си да приеме руско гражданство

Сноудън защити решението си да приеме руско гражданство

04.12.2022

Втори Фронт

841


Американският разобличител Едуард Сноудън защити решението си да приеме руско гражданство въпреки критиките, на които е подложен, предаде ДПА.

"В Русия съм, защото Белият дом умишлено анулира моя паспорт, за да ме държи тук", написа Сноудън в "Туитър". Той също така припомни случая с принудения да кацне във Виена през 2013 г. самолет на тогавашния боливийски президент Ево Моралес. Това се случи, когато Моралес се връщаше от посещение в Русия, на фона на спекулациите, че Сноудън може да е на борда на неговия самолет.

Президентът Владимир Путин даде руско гражданство на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ през септември

Миналата седмица Сноудън е получил руски паспорт, каза неговият адвокат Анатолий Кучерена. Тридесет и девет годишният американец многократно даде ясно да се разбере, че се е принудил да подаде молба за убежище в Русия, тъй като има риск да бъде екстрадиран в Съединените щати, ако отиде в друга страна.

В петък говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че Сноудън отдавна показва преданост към Русия. Руското му гражданство само ще затвърди този негов статут, добави Прайс.

Сноудън многократно е уверявал, че не сътрудничи с руските власти.

През 2020 г. в Русия на американеца му се роди син, който автоматично получи руско гражданство, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

Свързани статии