Актуално

На фокус

Смесват болни със здрави пацинти в кабинетите на личните лекари

Смесват болни със здрави пацинти в кабинетите на личните лекари

23.12.2020

Втори Фронт

513


"Не препоръчвам на колегите си да тестват пациенти в кабинетите си, защото там преглеждат и здрави хора. Когато след това влезе друг пациент, опасността е голяма.Това не е борене с пандемията". Това заяви пред БНТ зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов. Повод за коментара му е, че от днес бързите антигенни тестове се приравняват към PSR тестове.

Този проблем е решен в болницата, където работи той с така нарачените “зелени коридори”."Във вторник и четвъртък е труден достъпът до личните лекари, защото тогава в нашата болница са детските консултации. След това има проветрение, дезинфекция, за да могат да се приемат пациенти по друг повод", каза д-р Брънзалов по повод осигуряването на разделение за пациенти с и без коронавирус.

Зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов каза още, че има големи логистични проблеми, като даде пример с градове, където пациентът трябва да мине 50 км, за да му направят тест за коронавирус.

Относто отказът на много от лекарите да се ваксинират той обясни с това, че мнозина от тях са заболели и искат да наблюдават процесите. Около 5000 медика ще бъдат ваксинирани, каза д-р Брънзалов.

"На експертите това им е работата да убеждават населението, че ваксината е ефикасна", каза д-р Николай Брънзалов.

За електронните рецепти, той увери, че този механизъм се е задействал. Този процес ще бъде дълъг. Процесът е готов на етап издаване на електронна рецепта от нашите софтуери, каза д-р Брънзалов.

Там, където трябва да бъдат - аптечната мрежа колегите срещат затруднение. Проблемът е в техните софтуерни доставчици. България разполага с достатъчно добре обучени IT специалисти, за да няма хартия. Пациентите си носят рецептурните книжки и трябва да ги заверяват.

Смисълът на тази електронна рецепта е да се облекчи административната тежест. Това трябва да се случи след 1 май. Една рецепта или е електронна или не е, не може да бъде такъв хибрид. Дано не стане аналогията с болничните листи, които издаваме по електронен път - в НОИ постъпват по електронен път, но се изисква и на хартия. Това са архаизми, каза д-р Брънзалов.

"Искаме време да си лекуваме пациентите, а не да се ровим по компютрите", увери зам.-председателят на БЛС.

Свързани статии