Актуално

На фокус

Случаят Меган Маркъл: как скърбиш за починал човек, когото преди това си наранил

Случаят Меган Маркъл: как скърбиш за починал човек, когото преди това си наранил

23.09.2022

Втори Фронт

441


Кралица Елизабет си отиде от този свят на 8 септември, погребението ѝ беше този понеделник и целият свят сякаш бе притихнал, за да изпрати тази историческа личност в последния ѝ път. И все пак... мнозина отново имаха проблем с Меган Маркъл и обърнаха внимание повече на нея, отколкото на тъжното събитие.

Но защо се случи така и защо част от обществото отново е на нож с американската актриса?

"Някой да ми подаде носна кърпичка", гласи коментар в Twitter по повод снимките от погребението на кралицата, на които ясно се вижда, че Меган Маркъл плаче.

"Да не би това да са сълзи от гузна съвест и вина заради кралицата, с която се отнесе толкова неуважително?", продължават коментарите.

"Всички ние можем да се припознаем в тази ситуация", обяснява д-р Мег Елкинс, поведенчески икономист.

Тя има предвид, че хората са разделени на две групи. 

Едните смятат, че Меган е извършила един вид социално престъпление - показала е тъга и скръб по човек, който преди това е нагрубила. Или сме във втория отбор - на хора, които в момента проявяват недружелюбно отношения към някого и са се запитали: "Какво ще правя, ако този човек умре? Как ще покажа уважение към близките на този човек, без да изглеждам като студен лицемер?"

Със сигурност, ако ние попаднем в подобна ситуация, няма да носим перлени обеци, подарени ни от починалия човек, както направи Меган. И едва ли ще дадем интервю пред Опра за националния ефир, което се смята за "най-голямата кралска криза от 85 години насам". (В прочутото интервю Меган сподели пред Опра за лошото отношение, което е получила от страна на кралското семейство, за мислите за самоубийство, които е имала в тези моменти и дори намекна, че някои членове от кралското семейство са расисти и били загрижени "с колко тъмен цвят на кожата" ще се роди детето им.)

Това определено е една доста сложна социална ситуация, която може да породи редица болезнени емоции и ни кара да се замислим какви са ценностите ни като човешки същества.

"Хората винаги си мислят, че имат право на втори шанс. Но има неизбежни, финални неща, като смъртта. След нея няма втори шанс, не можеш да говориш повече с човека, да му обясниш своята гледна точка, чувствата остават неразбрани, думите неизказани. Остават и много съжаления.", коментира Елкинс

Психоложката Стефани Тан-Кристанто споделя, че в практиката си често среща хора, раздирани от подобно чувство за вина.

"Те ми казват, че се смятат за добри хора, изпълнени с любов, но не могат да разберат защо им се случва да изпитват лоши чувства към някого. И след това съжаляват, че не са имали достатъчно време, за да се изяснят с този човек."

"Но истината е, че са ни позволени и двете неща. Позволено ни е да имаме трудна комуникация с някого, да не харесваме някои негови постъпки, да го нагрубим дори, но това не значи, че не ни е грижа за този човек, че няма да тъжим за евентуалната му загуба. Това е като с децата или мъжа ни - може да ни дразнят много, да сме им супер ядосани и все пак ги обичаме безкрайно."

Да отричаме, че сме толкова сложни същества с толкова сложни емоции, е като да се отречем от същността на човека. Ние сме такива - изтъкани от най-различни емоции, които ни завладяват в различни моменти.

Не можем да смятаме, че хората са само добри или само лоши, не можем да очакваме дори от самите себе си да бъдем винаги праволинейни и последователни в чувствата и емоциите си към даден човек.

Да, Меган Маркъл няма идеални взаимоотношения с кралското семейство. Да, тя се е чувствала наранена от тях в дадени моменти. Но това не означава, че не е тъжна и няма право да бъде тъжна след смъртта на кралицата. След смъртта на бабата на своя съпруг.

Източник: edna.bg

Свързани статии