Актуално

На фокус

Сложи си маската, дебил, викат в парламента

Сложи си маската, дебил, викат в парламента

11.02.2021

news.bg

2126


Екшън в парламента. За пореден път градусът на напрежението в зала се повиши по темата за маските и как те се носят от депутатите.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски се развика в зала. "Гьоков, сложи си маска, дебил", възкликна Гърневски. Това веднага предизвика възмущението на социалистите.

Зам.-председателят на парламента Емил Христов наказа депутатите Спас Гърневски и Павел Шопов с порицание. "Мен защо", изненада се атакистът Шопов.

Поведението на господин Гърневски е рецидив, каза Георги Свиленски от БСП и допълни, че непрекъснато се правят забележки на гербера. Левите искат депутатът от ГЕРБ да бъде отстранен от три заседания. Поведението на Гърневски било доказателство за упадък, смятат от БСП.

След като получиха порицание Гърневски и Шопов скочиха да искат изказване.

"Седнете и успокойте атмосферата около вас, ще ви дам думата, но не точно сега", настоя Емил Христов. Той все пак склони и даде възможност на депутата от ГЕРБ да се изкаже. "Излизай от зала бе ей", скочиха социалистите.

Умишлено направих тази реплика, призна Спас Гърневски. Тук парламентът трябва да даде знак за цяла България, подчерта той. Исках да ви провокирам, призна депутат от ГЕРБ и посочи, че депутатите са длъжни: "да имаме железен ред".

Неспазването на реда било комунистическа анархия, според него. В отговор, червените депутати му помахаха и го призоваха: "Излизай".

На трибуната излезе и депутатът Павел Шопов и се оплака, че ръководството на парламента му пращало полиция да му връчва актове, че не носи маска. Той иска актовете да му бъдат връчени пред медиите.

Не нарушавам правилника, каза Емил Христов и го изгони от заседанието. С аплаузи бе приветствено решението му от страна на Обединени патриоти. Напуснете залата, без маска сте в опасна близост до ваши колеги, ядоса се и председателстващият заседанието.

Иван Ченчев от БСП обясни, че червените отказват да работят в присъствието на Спас Гърневски в пленарна зала. Ако не изгони гербера, левите се заканиха да започнат подписка за отстраняването на зам.-председателя на парламента Емил Христов.

Георги Свиленски поиска намеса и настоя за по-строго наказание на Гърневски. Червените напуснаха пленарна зала.

Свързани статии