Актуално

На фокус

Словакия прие условията на Газпром, откри сметка в рубли

Словакия прие условията на Газпром, откри сметка в рубли

20.05.2022

Втори фронт

72


Словашката газова компания SPP отвори сметка в рубли в "Газпромбанк" и съобщи, че е платила в евро за доставката на руски природен газ и така на практика прие искането на Москва за схемата на плащанията по доставките на синьо гориво, съобщи Ройтерс.

Европейската комисия обяви, че страните членки могат да продължат да купуват руски природен газ, без да нарушават санкциите срещу Русия. Същевременно Брюксел препоръча да не се отварят сметки в рубли в "Газпромбанк", както иска Кремъл, но не каза изрично, че това нарушава наложените санкции.

От словашката компания SPP обявиха, че им е издадена фактура в евро, а превалутирането в рубли се извършва в този момент и е извън контрола на Братислава.

От "Газпром" отказаха коментар. Вчера руският вицепремиер Александър Новак заяви, че половината от 54-те клиенти на "Газпром" вече са открили сметки в рубли в "Газпромбанк".

SPP е основният вносител на газ в Словакия и осигурява около 60% от вътрешното потребление.

Италианският енергиен гигант ENI SpA съобщи във вторник, че временно открива две сметки - една в евро и една в рубли, в "Газпромбанк", но добави, че прави това превантивно.

Компанията заяви, че е направила това като предпазна мярка, като се има предвид, че плащанията на руския газ ще бъдат дължими през следващите няколко дни.

Контролираната от държавата ENI заяви, че решението й е взето съгласувано с италианското правителство и в съответствие с рамката на санкции спрямо Русия.

 Към вторник "Газпром експорт" и руските власти потвърдиха, че фактурирането и плащането все още ще се извършват в евро. След това клирингова къща в Москва ще конвертира сумата в рубли в рамките на 48 часа, се казва още в изявлението на италианската компания.

От ENI заявиха, че според искането на Европейската комисия, е уточнила с "Газпром" от самото начало, че счита задълженията си за изпълнени при трансфериране на сумата в евро.

  Източник: offnews

Свързани статии