Актуално

На фокус

Следващият пик на коронавирус около Йорданов ден. Мерките са закъсняли

Следващият пик на коронавирус около Йорданов ден. Мерките са закъсняли

09.12.2020

Втори Фронт

209


Поредният пик на коронавируса ще е около Йордановден и някъде след 21 януари. Това прогнозира пред bTV ръководителят на детската клиника на белодробна болница "Света София"доц. Светлана Велизарова.

Тя изрази мнение, че затварянето е трябвало да стане през ноември, тъй като всички отново ще пазаруват в последния момент. По нейни думи след 21 декември моловете "ще се пръснат по шевовете".

Според нея има и грешки в създаването на триажните центрове, които е трябвало да бъдат налични още в началото на пандемията у нас. “Това е правило при инфекциозните заболявания, ние знаехме, че COVID-19 е такова”, обясни специалистът.

Доц. Велизарова обърна внимание на факта, че пациентите трябва да знаят фазите на заболяването, а пневмониите и усложненията обикновено се случват във втората. Тя поясни, че инфекцията засяга най-малките кръвоносни съдове, които са в най-голямо количество в белия дроб, бъбреците и сърцето. Затова и тези органи са най-уязвими, добави специалистът. 

По нейни думи коронавирусът е дълго протичащо заболяване спрямо другите вирусни, тъй като може да има 9 дни изявена клиника.

Експертът е на мнение, че е много важно да се предприеме адекватно лечение навреме, за да не се стига до тежки усложнения. Характерните симптоми са загуба на вкус и обоняние, както и температура.

Доц. Велизарова подчерта, че хората не бива да се страхуват, а да са информирани. Именно по тази причина според нея обществото ни е разделено по отношение на ваксините - поради липсата на информация. Тя посочи, че предстои третата фаза за изследването на "Пфайзер" да излезе утре.

Свързани статии