Актуално

На фокус

След скандал на първо четене: Службата за охрана няма да пази Борисов и Гешев

След скандал на първо четене: Службата за охрана няма да пази Борисов и Гешев

03.09.2021

Втори фронт

861


След продължили два поредни дни скандали в парламента заради кворум и неясно гласуване в четвъртък, след председателски съвет и множество спорове по процедурите и правилника председателят на Народното събрание Ива Митева обяви, че гласуването е легитимно и с него са приети на първо четене промените в Закона за Националната служба за охрана (НСО), предложени от "Има такъв народ". Решението бе оспорено веднага от депутати от ГЕРБ, които се противопоставиха с мотива, че то е еднолично, а Митева припомни, че има възможност да бъде атакувано пред Конституционния съд.

След скандал на първо четене: Службата за охрана няма да пази Борисов и Гешев

 

Със законопроекта се предвижда ограничаване кръга на лицата от различните власти да ползват охрана и специализиран транспорт от НСО. На практика, ако промените бъдат гласувани и на второ четене, без охрана и транспорт ще останат бившият премиер Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев, бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева, министрите и служители от администрацията на президента и други.

 


До скандала и споровете тази сутрин се стигна след напрежение и хаос, започнали още в четвъртък, когато председателстващ заседанието бе Росица Кирова от ГЕРБ. По време на обсъждането и дебата парламентарната група на ГЕРБ напусна залата в знак на несъгласие с предложенията като за гласуването остана единствено Десислава Атанасова. Парламентарната група на БСП също отсъства, а от ДПС в залата по време на гласуването бе единствено Хамид Хамид.


Така се стигна до липсата на кворум и спорове колко депутати са нужни за приемането на решение според новия правилник на парламента. Поименна проверка установи, че в пленарната зала присъстват 125 депутати. 23-ма от тях обаче не се включиха в гласуването и така 101 подкрепиха промените, а един се въздържа. Кирова обяви, че законопроектът не е приет, тъй като не са събрани 121 гласа "за" и закри заседанието.

Тази сутрин напрежението продължи. В началото на заседанието на Народното събрание, след председателски съвет, Митева предложи гласуването на законопроектите да бъде включено в днешния дневен ред, тъй като вчерашното е било нищожно. Депутати от ДПС и ГЕРБ заявиха, че и дебатът по темата ще се окаже нищожен и би трябвало да се проведе наново, след което да има ново гласуване следващата седмица. Това доведе до "въртележка" от процедури по начина на водене, до спорове и размяна на реплики между депутатите от "Има такъв народ" и ГЕРБ.

Татяна Дончева предложи на Ива Митева да подпише вчерашното решение така, както намери за добре и както й диктуват съвестта и професионалните познания. "Или прилагате правилника, за да се възстанови парламентаризма за закона, който и да е законът, ще се гласува поне от 121 души, а няма да приемаме закони с 61. По процедурните въпроси по удължаване на дневен ред, по вкарване и изкарване на точки може и да има друго, защото в Конституцията не се засяга", призова Дончева.

След два председателски съвета, свикани от Ива Митева, тя обяви, че законопроектът на "Има такъв народ" е бил приет на първо четене в четвъртък.

След час спорове Митева обяви 30 минути почивка и свика втори Председателски съвет на Народното събрание, а след него обяви, че законопроектът на "Има такъв народ" за промени в закона за НСО е минал на първо четене вчера, тъй като при гласуването е имало кворум. Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска думата и настоя за отмяна на решението, което нарече еднолично, а Митева обяви, че то може да бъде атакувано по друг ред - пред Конституционния съд.

"Аз съм убеден, че съзнавате какво правите, но под диктовката и пресата на вашата парламентарна група променяте мнението и позицията си. Ако искахте вчера да минат двата законопроекта, можехте да влезете в залата, когато тези въпроси бяха повдигнати, въпреки че сте били в среща. Какво ще стане, като минем на второ гласуване на държавния бюджет? Това се случва, когато няма ясно мнозинство. Тежко и горко на тази държава!", коментира Александър Ненков от ГЕРБ.

"Малките парламенти винаги са имали за модел Народното събрание. В момента то не е пример а подражание. Все пак успяхме да издадем своя правилник в книжно тяло, но не и да го научим. И най-малкият провинциален общински съвет изглежда по-смислен", коментира от своя страна и Димитър Николов.

"Вече час и половина загубихме парламентарно време да спорим за една безумна процедура. Още вчера следобед се продължи заседанието с ясното съзнание, че ще се стигне дотук. Между двете гласувания вие казахте, че упълномощавате Виктория Василева. Вярно ли е, или не е, или Балабанов е излъгал от парламентарната трибуна?", попита Христо Гаджев.

Ива Митева обясни, че действително е била в официална среща, когато са й докладвали за хаоса в пленарна зала, заради което е упълномощила Виктория Василева да поеме председателстването на заседанието и допълни, че гостът е бил втрещен от това, което се случва в пленарна зала и в Народното събрание. Обяснението на Митева доведе до нови въпроси и нова атака от страна на ГЕРБ - легитимно ли е гласуването, след като заседанието не е било водено от упълномощената Виктория Василева, а от Росица Кирова.

"Не можете да смятате до 240. Щяхте да правите правителство с 65 депутати. Твърдите, че имате мнозинство, но и вие не знаете какво е то. Кои сте вие? Ще видите какво ще се случи като дойде обсъждането на държавния бюджет. Не ви дължим кворум, не ви дължим подкрепа. Обидихте ни и напуснахме залата", продължи с темата Тома Биков, въпреки призивите обсъждането да спре и да се продължи по дневния ред.

Маноил Манев също взе думата, като посочи, че споровете и хаосът, както и последвалото решение не са в резултат на незнание и неможене да смятат или непознаване на правилника. Това, по думите му, е добре планиран акт, защото всички са знаели няколко дни по-рано, че депутатите на БСП няма да са в зала.

Димитър Делчев от "Изправи се БГ! Ние идваме" коментира, че ролята на Народното събрание е да взема решения, а на кварталните кръчми и селските мегдани е да коментират тези решения. "Това, че продължаваме да коментираме решение, което вие обявихте за взето, ни превръща в селски мегдан. ГЕРБ показаха какво ще правят оттук нататък, ако сме милозливи и отстъпчиви с актуализацията на бюджета ще стане същото", допълни Делчев.

За да бъде взето окончателно решението за ограничаване кръга на хората, които се охраняват от НСО, е нужно законопроектът да бъде обсъден на второ четене в комисия, а след това да се подложи на второ обсъждане и гласуване в пленарна зала.

  Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии