Актуално

На фокус

След като бактерия уби 9 деца, във Великобритания дават антибиотици превантивно

След като бактерия уби 9 деца, във Великобритания дават антибиотици превантивно

07.12.2022

Втори фронт

200


След изолацията заради COVID традиционни болести циркулират на по-големи нива сега, смятат експертите

Девет деца във Великобритания са починали през последните седмици от бактериални инфекции, причинени от стрептококи, които по принцип не протичат тежко. Необичайно висока смъртност принуди здравните власти да издадат предупреждение за повишен риск. Родителите са

призовани да търсят незабавно лекарска помощ,

ако децата им имат възпалено гърло, кашлица, треска и необичайни обриви. На лекарите е препоръчано да не се въздържат да изписват антибиотици, каквато политика до момента британското здравеопазване провеждаше, за да се справи с увеличаващия се брой резистентни на антибиотично лечение инфекции.


Някои от почернените родители разказаха пред медиите, че състоянието на децата им се е влошило много бързо и лекарите не са били в състояние да ги спасят. 7-годишната Хана Роап от Уелс се прибира от училище на 24 ноември с лека кашлица и вдига температура. Нейните родители ѝ дават някои лекарства, но тя не се подобрява, затова на следващия ден я водят на лекар. Той ѝ изписва кортикостероиди, които имат противовъзпалително действие, но състоянието ѝ продължава да се влошава. На 25-и вечерта се обаждат на спешна помощ, но Хана умира половин час след пристигането на линейката. Баща ѝ смята, че е можело да бъде спасена, ако личният лекар ѝ е дал антибиотик.

“Аз не съм медицински специалист. Взех това, което той каза. Нямам цялата информация, така че не мога да преценя. Но се надявам, че всичко е прегледано и проверено правилно. Просто искам спокойствие, че всичко е направено правилно. Ако е така, тогава не мога да обвинявам никого”, каза пред Би Би Си бащата Абул Роап.

Всички смъртни случаи се проверяват от различни агенции не само за да се установи дали лекарите са действали адекватно, а и за да се види няма ли някаква промяна в стрептококите от група А, причинили тежките инфекции, която да прави прилаганото до момента антибиотично лечение по-малко ефективно.

4-годишният Мохамед Ибрахим Али има температура и червен обрив по гърба. Изписан му е антибиотик и се подобрява, след няколко дни обаче

започват болки в корема

Викат спешна помощ, но момчето умира на път за болницата.

“До момента дъщеря ми е била лекувана с 5 антибиотика и все още се опитваме да открием какъв е източникът на този нов обрив по тялото ѝ”, разказа Лора Руни, майка на 5-годишно момиченце. Малката Фара е сред десетките деца в Северна Ирландия, които се борят с пневмония или скарлатина след заразяване със стрептококи. Случаите на бактериални инфекции там толкова бързо растат, че местните здравни власти се принудиха да препоръчат превантивно даване на антибиотици на децата в едно от началните училища в Белфаст. Причината е, че по-рано в него е имало и огнище на варицела, а сега много малчугани са болни от инфекция, причинена от стрептококи. Ако дете боледува и от двете неща за кратък период или едновременно, съществува по-голям риск имунната му система да не може да се справи сама.

Последният смъртен случай също е от този град. Би Би Си съобщи, че става въпрос за 5-годишно момиченце, което се е разболяло миналата седмица. Лекувано е в Кралската детска болница в Белфаст, но в понеделник е издъхнало.

От британската агенция по обществено здраве призоваха хората да не изпадат в паника, тъй като повечето стрептококови инфекции протичат леко и се лекуват с антибиотици. Най-честите симптоми са възпалено гърло, висока температура, кашлица или кожен обрив, ако болният развие скарлатина. Много рядко се стига до т.нар. инвазивна стрептококова инфекция от група А, която може да е смъртоносна. При нея бактериите преминават през имунната защита на тялото и поразяват кръвоносната система и органите. Затова родители и учители са предупредени да бъдат бдителни за симптомите и децата, които ги проявяват, да останат вкъщи. Да се засили и хигиената, за да се предотврати разпространението на бактериите.

  Източник: 24 часа

Свързани статии