Актуално

На фокус

След година ваксините стават неефикасни заради новите щамове на коронавируса

След година ваксините стават неефикасни заради новите щамове на коронавируса

30.03.2021

Втори Фронт

1139


Ваксините срещу COVID-19, които се използват в момента, могат да се окажат неефикасни след една година заради появата на невъзприемчиви към тези препарати щамове на коронавируса, пише вестник ”Гардиън”.
Изданието цитира мнението на 77 експерти - епидемиолози и вирусолози от 28 страни. Учените взели участие в анкета, организирана от обединението "Алианс за ваксини за хората". Две трети от експертите смятат, че новите щамове, които ще се нуждаят от създаване на второ поколение ваксини, могат да получат широко разпространение в света през следващите 12 месеца. По мнението на 1/3 от запитаните, новите ваксини ще бъдат нужни на света само след 9 месеца.

Участниците в допитването уточняват, че в страните, в които нивото на ваксинация остане ниско, новите генетични варианти на коронавируса ще имат по-големи шансове за изработване на устойчивост към препаратите от първото поколение.

"Нови мутации възникват всеки ден и понякога намират ниша, която им дава предимства пред предшествениците им. Тези варианти, които имат шанса да я открият, ще могат по-ефикасно да се разпространяват. В някои случаи те ще могат да заобикалят реакцията на имунитета към предишните щамове. Пропускайки да ваксинираме целия свят, ние ще отворим вратата за все нови и нови мутации. По този начин ще възникнат щамове, имащи устойчивост към днешните ваксини. За да се справим с тях, ще бъде нужно да се правят нови имунизации", заяви доцентът по епидемиология към Йейлския университет Грег Гонсалвес.

 Източник: frognews

Свързани статии