Актуално

На фокус

След час разговори ИТН и БСП са намерили общи приоритети

След час разговори ИТН и БСП са намерили общи приоритети

24.07.2021

Втори Фронт

600


След час разговори „Има такъв народ“ и БСП са намерили общи приоритети, но и са се разминали съществено по въпроси, които са част от програмите на двете политически сили.
 

След срещата техните представители не застанаха заедно пред медиите, за да очертаят резултатите от проведените разговори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че не са говорили за министерски постове и за кандидатури за премиер, а само по приоритети. БСП остава на позицията си против приватизацията на Българската банка за развитие, концесиите на магистралите и са за преизчисляване на пенсиите от тази година, заяви Нинова:

"Ние настояваме това да стане бързо, сега с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Представата на колегите е, че това трябва да стане догодина с новия бюджет. Те имат идея за демонополизация на Здравната каса. Ние казахме, че това в нашата програма не среща подкрепа. Съдебна реформа - обсъдихме. Не сме по Македония и Истанбулската конвенция. В Съдебната реформа имаме много сходства. Закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура; КОНПИ; Контрол върху главния прокурор - тук имаме сериозни сходства".

След Националния съвет на БСП утре и решенията от него ще се прецени как ще продължат разговорите между „Има такъв народ“ и БСП, уточни лидерът на социалистите.

От своя страна, председателят на групата на "Има такъв народ" в парламента Тошко Йорданов избегна конкретика в коментара си след консултациите с левицата:

"Е, те са твърде социална партия. Ние сме по-практично настроени. Просто беше излагане на мнения. Нито поемане на ангажименти, нито извиване на ръце, нито поставяне на ултиматуми. Имаме и разминавания за някои неща, имаме и обща посока за някои неща, но различни акценти, с които може и да не можем да се стиковаме, но пак казвам, това са неща, които всъщност се решават след това в работните групи в самия парламент. Но, в случая се опитахме да намерим общи неща, защото другият вариант е, да се ходи на избори. Хубавото от цялата тази работа, от тези два дни е, че има обща посока на действие, предвид да се разкара това отвратително управление на ГЕРБ по всички нива".

Източник: БНР
 

Свързани статии