Актуално

На фокус

След 12 часа дебати: депутатите си тръгнаха, без да гласуват изборни промени

След 12 часа дебати: депутатите си тръгнаха, без да гласуват изборни промени

26.11.2022

Втори Фронт

93


15 часа продължи петъчното заседание на Народното събрание, като почти 12 от тях депутатите спориха по промените в Изборния кодекс. Разпуснаха се в полунощ, като до гласуване тази нощ не се стигна, остана за следващата сряда.

През филмови асоциации, много процедурни хватки, обиди и забележки до закани за съд и протести другата седмица. Така протече дебатът. При това той бе само по първия параграф на Изборния кодекс. 

Първи по вносител, но увеличен до 16 параграфа между двете четения на проекта в комисия, включващи 8 теми, след които отпадането на район "Чужбина", орязването на броя заявления за секция в чужбина от 100 на 40, закриването на Обществения съвет към ЦИК. 

Всички тези предложения бяха внесени от ГЕРБ, но партията на Бойко Борисов се отказа от тях, а шефката на групата Десислава Атанасова обясни, че няма да ги подкрепят в пленарната зала, защото вече няма механизъм, по който да ги изтеглят. Това не попречи обаче да станат най-обсъждани от депутатите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

До късните часове на нощта в пленарната зала останаха малцина депутати - главно от ПП и ГЕРБ, както и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. А накрая Кирил Петков цитира писмо от гражданин, който му благодари, че отстояват запазването на изцяло машинния вот и обявява, че ще ги подкрепят, като организират протест във вторник пред парламента.

По-рано вечерта Петков заплаши със съд червения Георги Свиленски, който разказа от трибуната как бившият премиер е предложил на БСП да оттеглят закона, а той да им даде кодовете за машините.

Източник: 24 часа

Свързани статии