Актуално

На фокус

Слави Василев: Радев ще се ръководи от убежденията, белязали първия му мандат

Слави Василев: Радев ще се ръководи от убежденията, белязали първия му мандат

19.01.2022

Втори фронт

339


"Намерението на Румен Радев да обяви своя проект за промени в Конституцията се отличи в неговата реч при встъпването му във втория президентски мандат. Той не вижда промените като единствено възможни в сферата на съдебната система, а има по-широк хоризонт - наблегна на повишаване на гражданското участие, на засилване на принципа на разделение на властите, на децентрализация на общините. Всяко едно от тези послания е способно да направи така, че тази промяна, за която гражданите се бориха, президентът да ѝ даде плът и съдържание".

Това каза пред БНР политологът Слави Василев. 

"Президентът ще се ръководи от убежденията, които белязаха целия му първи мандат - да бъде категорична опозиция на Бойко Борисов, защото статуквото, задкулисието, дълбоката държава, корупцията бяха ознаменувани с Борисов. Убеден съм, че той ще продължи да гледа на държавата и на приоритетите, които смята за необходими - възстановяване на държавността, променяне на начина, по който се управлява държавата". 

Василев прогнозира, че ако промяната се ознаменува с видими резултати, Радев ще си тръгне след втория си мандат с високо вдигната глава и ще приеме това като край на политическата кариера, но ако развоят на събитията е отрицателен, то е възможно държавният глава да е по-активен в политиката. 

Според политолога показаните от Румен Радев лидерство и способност да се изправи срещу статуквото са разклатили отношенията му с лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова. 

"Това накара Корнелия да се отдръпне от президента, а не обратното. Това е грешка от нейна страна, но политиците правят грешки цял живот... Президентът Радев е по-голяма политическа сила от политическата сила БСП към даден етап, която го предложи на обществото и той стана президент. С висока степен на вероятност Корнелия Нинова ще бъде преизбрана за лидер на БСП. Тя има трезва оценка, за да разбере, че срещу президента не може да се върви, защото не е в интерес на мнозинството, което има да свърши много работа". 

   Източник: frognews

Свързани статии