Актуално

На фокус

Слави Трифонов връща мандата, иска предсрочен вот?

Слави Трифонов връща мандата, иска предсрочен вот?

06.04.2021

Втори Фронт

14650


Цяла в България в момента очаква думата на Слави Трифонов.

Какво ще прави с очертаващата се вече реалната власт, която ще му се стовари след изборния резултат.

След като веднага след изборния резултат обяви, че има симптоми на Ковид, Слави не е продумал.

Появяват се и първите хипотези.

Слави Трифонов вече е взел категорично решение да бойкотира опитите да се състави правителство от новия парламент, съобщава „Марица“.

Като втора сила на последния вот „Има такъв народ“ ще получи мандат от президента Румен Радев за сформиране на кабинет, ако победителят ГЕРБ не успее да го направи. Партията на шоумена обаче вече е поела курс към предсрочни избори, които се надява да спечели. Затова Трифонов ще върне веднага обратно мандата. Президентът ще го предложи на още една партия по негов избор, но на практика опитът е обречен.

Това означава, че още преди клетвата на новите депутати със сигурност се върви към служебен кабинет и повторен парламентарен вот, който може да съвпадне с президентските избори.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи опит да избегне този сценарий, като още в изборната нощ предложи да се състави експертен кабинет, който да изведе страната от ковид пандемията поне до декември. Идеята му обаче не срещна никаква подкрепа от другите пет партии в новото Народно събрание.

Първи от Има такъв народ на Слави Трифонов декларираха, че е изключено да влизат в някакви договорки с БСП, ГЕРБ, ДПС. Същото направиха и другите протестни формации – „Демократична България“ и „Изправи се!Мутри вън“. „БСП няма да подкрепят никакво правителство, предложено от ГЕРБ – с или без Борисов, с експерти или с политици, заяви вчера и лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Единствено ДПС се въздържаха от коментар на идеята за експертен кабинет, но дори евентуална тяхна подкрепа е крайно недостатъчна.

„Вместо да се дръгляме кой е по-велик, нека да помислиме дали не може тези последни 8 месеца от годината да бъдем консолидирани. Нямаме ли стабилна политическа обстановка, бъдете сигурни, че нищо няма да се получи. Слушам, че тези с по няколко процента искат да правят нещо анти-Борисов.

Добре, правете го, но виждате какво стана с кабинета на Орешарски. Не можеш да кажеш, че си по-достойният, защото не си“, заяви във Фейсбук преди полунощ в неделя Борисов. Той направи изявлението си от двора на своята резиденция в „Бояна“ само по сако под падащия сняг, изправен пред джипа, с който кръстосва страната.

„Предлагам ви мир, да сложим експертите, които да поемат отговорност, и до декември да положим максимално усилия да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре“, призова в нощта след изборите лидерът на ГЕРБ. Преди това той подчерта, че партията му печели за пети пореден път парламентарни избори и не е морално някой друг да се опитва да управлява и говори от името на народа.

  Източник: onovini.eu

Свързани статии