Актуално

На фокус

Скопие: С България от време на време живеем в паралелни реалности. Ние сме зрялата страна

 Скопие: С България от време на време живеем в паралелни реалности. Ние сме зрялата страна

22.10.2021

Втори фронт

453


С България от време на време сякаш живеем в паралелни реалности. Така вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров коментира пред местната телевизия „Сител“ застоя в двустранните отношения.
„Сегашната политика на вето, натиск и изнудване създава негативна атмосфера и е инвестиция в антагонизъм и създаване на враждебност, а не приятелство“, смята той.  

Според него на официално ниво няма език на омразата, но в социалните медии има хора, които „изразяват бунт“.

„Когато кажете на съседа си, че сте резултат от етническо инженерство или езикът му не е език, разбира се, че ще има бунт. В преамбюла на Договора за приятелство е записано, че ще развиваме отношения на основата на взаимно уважение и разбирателство“, каза Димитров.

Скопие се надява до края на годината България да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка на Северна Македония за членство в ЕС, но засега няма голяма вероятност това да се случи.

„След всички преживявания досега с неизпълнението на обещанието за дата за започване на преговори от ЕС, за нас е особено важно да бъдем напълно честен и много внимателен по отношение на надежда, очакване, разочарование“, посочи той.

Никола Димитров отново заяви, че страната му е изпълнила необходимите критерии.

„Имаме резултати, но ЕС не си изпълни обещанията. Мисля, че е време да не критикуваме целия ЕС, защото има държави, които открито и много силно ни подкрепят. Имаме проблем с една държава“, каза Димитров.

На въпрос дали той и правителството ще подадат оставка, ако РСМ не получи дата за началото на преговорите с ЕС през декември, Димитров отговори, че може да говори само за себе си и че това ще се случи, ако прецени, че това ще се отрази на благото на страната и каузата на НАТО и ЕС.

„Не можем да носим отговорност за нещо, което трета държава прави. Ние сме отговорни за това, което правим. В случая ние сме зрялата страна, която не е направила грешки в отношенията, въпреки че имаме големи изкушения да сгрешим“, допълни македонският вицепремиер.

    Източник: frognews

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания