Актуално

На фокус

Скандално: Банов отне наградата на починал композитор

Скандално: Банов отне наградата на починал композитор

11.02.2021

фрог нюз

708


Безпрецедентният жест към 65 певци, композитори и поети, свързани със ”Златния Орфей” е на път окончателно да се превърне в безпрецедентно унижение за част от тях.

След като тайно предложи списък от 65-ма известни наши звезди на естрадата за държавни парични награди по повод миналогодишния 65-и юбилей на "Златния Орфей" , министърът на културата Боил Банов съвсем явно извади двама от тях от списъка, а трети се оплака сам, че не е включен в групата.

Вчера на страницата на правителството най-сетне бе съобщено, че има такова решение на Министерския съвет от 3 февруари. Повод за съобщението обаче бе фактът, че на вчерашното заседание то е претърпяло корекция, като от списъка за държавни парични награди са извадени Атанас Косев и Йорданка Христова. Причината е, че двамата получават пенсия за особени услуги, а тя не може да се съчетава с въпросните парични награди, обясняват надълго и нашироко от Министерския съвет.

Композиторът Атанас Косев не дочака нито паричната награда, нито обидата да му я отнемат - той почина на 8 февруари. От съобщението не личи правителството да знае за кончината на твореца. Това се потвърждава и от коментар на министерството на културата пред русенското издание "Бряг".

Междувременно продължават и броженията в гилдията защо един е в списъка, а друг е подминат и защо един е с 350 лв., а друг - с 500 лв. "Министър Банов, днес, ако цъкнете "Вефа" няма да чуете Кидика. Вие го изтрихте. Благодаря БЪЛГАРИЯ, че в навечерието на моят 50 годишен юбилей на сцената ме изтри от културата на страната... Пея 50 години, имам записани над 400 песни, участвал съм в 17 издания на Златния орфей. Днес аз вече съм никой. Днес, когато цъкна "Вефа", Министъра на културата не чу Кидика... На комисията (интересен ми е състава ѝ), на милите ми колеги, които пробутаха изпълнители и групи никога не участвали в Златния Орфей желая ЗДРАВЕ. Не е честно! Днес е един тъжен ден за мен! Все едно всичко е било напразно, а това са 50 години...", написа във "Фейсбук" Христо Кидиков, който липсва в списъка.

 

Свързани статии