Актуално

На фокус

Скандал! Социолози към Хазарта, Кирил и Асен: Кажете името на агенцията, която ви е искала пари за процент отгоре

Скандал! Социолози към Хазарта, Кирил и Асен: Кажете името на агенцията, която ви е искала пари за процент отгоре

21.09.2022

Втори фронт

695


14  социологически агенции, обединени в „Българската асоциация на професионалистите в маркетинговите изследвания и проучванията на общественото мнение” (BAMOR) реагираха срещу изказване на Ицо Хазарта по Нова тв.

Изследователите на общественото мнение изразиха възмущението си от твърдение на рапъра, който е  кандидат-депутат, че „социологическа агенция е искала през 2021 г. 100 хиляди лева за публикуване на данни в полза на „Продължаваме промяната“. Изказването си Христо Петров е направил в предаването „На фокус с Лора Крумова“ по Нова телевизия на 18 септември 2022 г. 

В декларация до медиите социолозите настояват Христо Петров и ръководството на „Продължаваме промяната“ в лицето на съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев  „да назоват публично агенцията, която (цитираме) „на миналите избори ни е искала 100 хил. лв., за да дадат процент отгоре“ (край на цитата)“.

Ето и пълния ѝ текст:

Декларация по по повод изказването на кандидат-депутата Христо Петров в интервю за предаването „На фокус с Лора Крумова“ по Нова телевизия от 18 септември 2022г., че „социологическа агенция е искала през 2021г. 100 хил. лева за публикуване на данни в полза на „Продължаваме промяната“

„Българската асоциация на професионалистите в маркетинговите изследвания и проучванията на общественото мнение” (BAMOR) настояваме Христо Петров и ръководството на Продължаваме промяната в лицето на съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев да назоват публично агенцията, която (цитираме) „на миналите избори ни е искала 100 хил. лв., за да дадат процент отгоре“ (край на цитата).

Подобни без адресни коментари не само вредят на работата на онези агенции и анкетьори, които добросъвестно и според професионалните стандарти извършват социологически проучвания, но и чрез създаването на недоверие към всички поддържат корупционна среда, срещу която ПП декларира, че се бори.

Със съжаление отбелязваме, че подобни атаки се случват в дните на национална предизборна кампания, когато резултатите от социологически проучвания имат още по- висока информационна стойност за обществото ни.

Апелираме към всички анализатори – социолози, политолози, журналисти, граждански организации и др., да се присъединят към нашата позиция за неразпространение на без адресни обвинения и да изискаме изясняването на този случай, вместо да се захранват поредните скандали.

   Източник: onovini

 

Свързани статии