Актуално

На фокус

СКАНДАЛ: Организаторите на „Евровизия“ крали точки, за да спечели Украйна

СКАНДАЛ: Организаторите на „Евровизия“ крали точки, за да спечели Украйна

16.05.2022

Втори фронт

14246


О громен скандал се развихри след финала на конкурса „Евровизия“. Няколко държави обвиниха организаторите, че са дали точки на Украйна без това да отговаря на реалния вот.

Победителите в песенния конкурс оркестър „Калуш“ получиха максималните 12 точки от членовете на журито на петте участващи държави – Молдова, Латвия, Румъния, Литва и Полша, а групата записа рекордните 631 точки.

Ръководителката на румънската делегация на „Евровизия“ Юлияна Марчук обаче заяви в неделя вечерта пред обществената телевизия TVR, че 12-те точки, които страната й е дала за песента на Молдова, са отишли за тази на Украйна. Марчук посочи, че към момента Румъния не знае защо се е случило това и увери, че работата на журито в Букурещ е била в съответствие с правилата на Европейския съюз за радио и телевизия), откъдето очаква отговор за ситуацията.

Оказа се, че Полша, която е най-съпричастната с Украйна заради войната с Русия, също не е дала 12 точки на съседите си. При кого обаче са отишли точките на страната остава мистерия, на която организаторите на „Евровизия“ не отговарят.

След втория полуфинал и финала на конкурса оценките на журито на шест държави бяха отменени поради нарушаване на правилата за гласуване. Така те „наказаха“ Азербайджан, Грузия, Черна гора, Румъния, Сан Марино и Полша. Съответно, гласуването на журито на тези държави беше отменено. По време на излъчването на живо обаче бяха обявени измислени точки от тези държави. Тези резултати са определени независимо от Европейския съюз за радио и телевизия, което е предвидено в правилата на състезанието.

За несъответствие съобщи и обществената телевизия на Грузия, която заяви, че журито им е дало 12 точки във финала на представителите на Украйна. В ефир обаче най-висока оценка от Грузия получи Великобритания, а Украйна – шест точки.

   Източник: ТЕЛЕГРАФ

Свързани статии