Актуално

На фокус

Сирени за въздушна тревога и блокади на границата между Сърбия и Косово

Сирени за въздушна тревога и блокади на границата между Сърбия и Косово

31.07.2022

Втори Фронт

1513


В Митровица, Северно Косово, започнаха въоръжени сблъсъци. Местните жители са чули стрелба. В града са включени сирени, а църквите бият камбани. В района на сблъсъка бяха забелязани множество коли на спешна помощ, съобщана Jerusalem Post.

Изданието пише, че някои пътища в района са затворени.

Междувременно сръбската медия медия B92 съобщава за напрежение и блокади на пунктовете "Бърняк" и "Ярине" на границата между Сърбия и Косово. На терен са изпратени специалните части, полицията и въоръжените сили на Косово (КФОР).

В северните райони на Косово, в които живеят предимно сърби, са пуснати и сирени за въздушна тревога, съобщава сайтът Vecernje Novosti, цитиран от БГНЕС. Отбелязва се, че жителите са започнали да строят барикади в района на Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

"След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога... Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция, в близост до административния пункт "Ярине" бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки", съобщава изданието.

Освен това, според съобщенията в местни медии, около 200 албанци са се събрали близо до моста, водещ към северната страна. Там сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград. Държавният глава призова косовските албански власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите, "Сърбия ще победи", пише Униан.

Причината за ескалацията на напрежението вероятно е, че правителството на Косово реши да обяви сръбските лични документи за невалидни на тяхна територия, считано от 1 август. На влизащите граждани на Сърбия ще бъде осигуряван "документ за влизане и излизане".

В съобщението се посочва, че с това решение Косово на своя територия анулира документите, издадени от сръбските власти. Това Прищина определя като реципрочна мярка спрямо Белград.

Източник: offnews.bg

Свързани статии