Актуално

На фокус

Син на шефка на наркокартел даде живота си, за да спре ареста на майка си

Син на шефка на наркокартел даде живота си, за да спре ареста на майка си

17.05.2022

Втори Фронт

2455


Полицията в Хондурас залови 61-годишна жена, смятана за матриарх на гангстерска организация, занимаваща се с наркотрафик. Тя управлявала групировката заедно с четирима свои синове.

Херлинда Бобадиля бе заловена в планините на Хондурас след престрелка с полицията, в която загина единият син на гангстерския матриарх – 32-годишният Тито Монтес.

САЩ искат Бобадиля и двама от синовете й – Тито Монтес и Хуан Карлос Монтес – да бъдат екстрадирани на американска земя. Те обявиха награда от 5 милиона долара за всеки от тримата. 35-годишният Хуан Карлос Монтес успя да избяга и не бе заловен.

Според полицията в Хондурас след обявяването на наградата за тройката са получени много сигнали. Тримата били проследени в планините с помощта на въздушно наблюдение и са пратени специални части. Един човек бил убит, след като влязъл в престрелка с антитерористите, а впоследствие бе изяснено, че това е Тито Монтес.

Кланът Монтес е смятан за най-големия наркокартел в Хондурас. Той е базиран на северното крайбрежие на централноамериканската държава и получава големи доставки на кокаин от Южна Америка. Според прокурори от САЩ пратките идвали с подводници и самолети, след което били пренасочвани на север, през Мексико, за САЩ.

Картелът е основан през  80-те години на 20 век от Гарсия Монтес. След като той е убит от наемни убийци през 2004, бизнесът бил поет от Алекс Монтес, негов братовчед и един от синовете на Бомбадиля. Той обаче починал от инфаркт през 2014 година и начело на организацията застанал брат му Ное.

Ное през 2017 е арестуван и екстрадиран в САЩ, след които начела на картела застанали Бомбадиля и другите й двама сина.

Арестът идва, след като Хондурас започна да изпъква в световната борба с наркотиците с няколко много сериозни случаи, включително обвинения за наркотици към бившия президент на страната Хуан Орландо Ернандес. Той е обвиняван, че е работил с “някои от най-едрите световни трафиканти на наркотици, за да изгради корумпирана империя, базирана на насилие”. Експрезидентът твърди, че е невинен.

Източник: bg-voice.com

Свързани статии