Актуално

На фокус

Си Дзинпин: Конфронтацията между Китай и САЩ е катастрофа за целия свят

Си Дзинпин: Конфронтацията между Китай и САЩ е катастрофа за целия свят

11.02.2021

Glasove

317


„Китайско-американското сътрудничество може да доведе до много важни събития, които ще бъдат от полза както за двете страни, така и за целия свят“, каза китайският лидер, цитиран от Централната телевизия на Китай. „Конфронтацията между Китай и САЩ несъмнено е катастрофа както за двете страни, така и за целия свят“, подчерта Си Дзинпин.

Според него сътрудничеството между Китай и САЩ ще бъде от полза и за двете страни, а борбата ще навреди и на двете. Си Дзинпин отбеляза, че китайско-американските отношения в момента са на важен етап. Както той посочи, насърчаването на здравословното и стабилно развитие на китайско-американските отношения е общо очакване както за народите на двете страни, така и за цялата международна общност.

Той посочи, че Китай и САЩ трябва да съдействат за глобалната борба срещу пандемията, възстановяването на световната икономика и да поддържат регионалния мир и стабилност. "В настоящата ситуация на пълна несигурност Китай и САЩ, като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, носят специални международни отговорности и задължения. Страните трябва да следват тенденциите на времето, заедно да осигурят мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион, по целия свят", - обобщи Си Дзинпин.

"Въпросите, свързани с Тайван, Хонконг и Синцзян, са вътрешни работи на Китай, свързани със суверенитета и териториалната цялост на страната. САЩ трябва да зачитат ключовите интереси на Китай и да действат с повишено внимание", каза президентът на КНР.

Свързани статии