Актуално

На фокус

Швейцария забрани бурките с референдум

Швейцария забрани бурките с референдум

08.03.2021

Втори Фронт

504


Швейцария одобри на референдум предложението да бъде забранено покриването на лицата на обществени места, вкл. ресторанти и други заведения. Това означава, че занапред в Швейцария ще бъде забранено носенето на бурка и никаб на публични места. След затварянето на избирателните секции бе съобщено, че 51% са гласували в подкрепа на забраната.

Забраната ще важи както за жителите на страната, така и за чужденците. Изключения са предвидени само за местата за религиозно поклонение, както и когато покриването на лицето се налага по медицински причини, от съображения за сигурност или заради климатични условия.

Инициативният комитет за провеждане на допитването посочва, че скриването на лицето на обществени места противоречи „на либералния дух на съжителство в обществото“. Правителството и повечето членове на парламента се противопоставиха на въвеждането на подобна забрана. Те смятат, че покриване на лицето е рядкост в Швейцария и че става дума предимно за туристи, които са временно в страната.

Подобна забрана действа в Австрия, Белгия, Франция, България и Дания, ограничения има във Франция и Испания. Опити за забрана бяха предприети досега в 22 европейски страни. ЕСПЧ не счита подобни забрани за нарушение на правата на човека.

 

Източник: "Сега", glasove.com

Свързани статии