Актуално

На фокус

Шуробаджанащина и “наши хора” прередили медиците от Сандански за ваксината

Шуробаджанащина и “наши хора” прередили медиците от Сандански за ваксината

14.01.2021

фрог нюз

1544


24 души са прередили медици от болницата в Сандански при ваксинацията срещу COVID-19. Това стана ясно след проверката на агенция “Медицински надзор” след скандала в лечебното заведение с ваксинираните общински съветници.
На 8 януари са били имунизирани 7 служители от социалния патронаж, един учител и един пенсионер. На 9 януари са имунизирани 24 души, сред които и роднина на директора на болницата в Сандански, които не са включени в имунизационния план на МЗ и не попадат в първата фаза.


ФрогНюз припомня, че скандалът избухна, след като в социалните мрежи плъзнаха видеоклипове от имунизацията на общински съветници в Сандански. Тяхната ваксинация обаче е далеч във времето - в първа фаза трябваше да бъдат имунизирани само лекари, а втората (която започва в понеделник) обхваща учителите и възрастните хора. Втората фаза ще стартира само в областите, където са достигнати количествата ваксини, стана ясно по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.


Петдневният срок за прилагане на ваксините е бил валиден до 11 януари при случая в Сандански. Това означава, е имало достатъчно време те да бъдат пренасочени, категоричен беше проф. Ангелов.


“Считам, че изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на имунизационния план на Република България, ваксинационния план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация. Лечебното заведение е общинско. Министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него“, каза той.


“Ако това лечебно заведение беше под ръководството... и Министерството на здравеопазването беше принципал, щях да освободя изпълнителния директор“, добави министър Ангелов.


Директорът на лечебното заведение в Сандански обаче е на мнение, че нарушение не е било извършено - в плана пишело “препоръчително”, но не “задължително”. 

Свързани статии