Актуално

На фокус

Шпиономания – гоним още двама руски дипломати! Москва: Ще предприемем ответни мерки

Шпиономания – гоним още двама руски дипломати! Москва: Ще предприемем ответни мерки

22.03.2021

Втори Фронт

1443


Страната ни поиска отзоваването на двама руски дипломати заради шпионската афера в полза на Русия. Вече е връчена нота на посланик Елеонора Митрофанова.

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство, съобщиха от Външно.

МВнР получи писмо от Прокуратурата на Република България, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В хода на разследването е установено, че двама граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

БНТ научи, че офицерите от руското външно разузнаване Александър Зинкин и Максим Рибкин получавали документи с гриф „НАТО: секретно“. Има оперативни данни за чести срещи на техните съпруги Елена Зинкина и Евгения Софронова със съпругата на Иван Илиев, т.нар. резидент.

По сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“ са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК.

Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В тази връзка, на 22 март 2021 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията.

За година и половина уличените и изгонени от България руски дипломати вече са осем.

Русия ще предприеме ответни мерки, ако България реши да изгони руски дипломати, заяви днес пред журналисти заместник-външният министър на Русия Александър Грушко.

 „Ако България предприеме неприятелски стъпки по отношение на Русия, то, естествено, тя трябва да си дава сметка, че от наша страна ще последват ответни стъпки“, каза заместник-министърът, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Българският премиер Бойко Борисов, коментирайки по-рано задържането от българската прокуратура на шестима служители на българското министерство на отбраната и на българското военно разузнаване, сред които има и руска гражданка, по подозрение в шпионаж в полза на Русия, заяви, че заради това дело ще трябва някои руски дипломати да бъдат обявени за персона нон грата, отбелязва агенцията.

Руското посолство в България поиска, преди делото да е стигнало до съда, да бъдат прекратени всички спекулации във връзка с делото. Дипломатическото представителство изрази увереност, че „съдебният процес ще бъде проведен на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа и при строгото спазване на нормите на българското законодателство и на международното право“.

 Източник: onovini.eu

Свързани статии