Актуално

На фокус

Шофьор с 50 нарушения, карал с фалшиви номера, причинил катастрофата в София

Шофьор с 50 нарушения, карал с фалшиви номера, причинил катастрофата в София

06.07.2022

Втори фронт

1076


В колата са намерени полицейска стоп палка и синя лампа

Полицията издирва двама избягали след тежката катастрофа на бул. „Черни връх” в София. Става въпрос за шофьора, причинил инцидента, и неговата спътничка в автомобила. Подробности в ефира на NOVA даде началникът на Столичния КАТ Тенчо Тенев.

„Знаем кой е водачът. Той е с множество нарушения - над 50 наказателни постановления. Същият управлявал автомобила с фалшиви номера. Той е със софийска регистрация, а в момента на удара - с германска. В колата са намерени сигнална синя лампа и стоп полицейска палка. Автомобилът се води на фирма”, обясни още Тенев.

Фактическите подробности за инцидента: Таксиметрова кола се движи от бул. „Черни връх” към НДК. На кръстовището на бул. „Арсеналски” шофьорът на таксито се престроява в крайната лява лента. От НДК с висока скорост се движи лек автомобил, който минава на червен светофар. Последва удар в предната част на таксито, а колата нарушител се удря в асансьора на метрото. От силния удар, миналата на червено кола, се разцепва на две - едната половина, в която се намират шофьора и спътничката му, се плъзга 40 метра и се спира в пресечка малко по нагоре.

На пешеходната алея са се намирали две пешеходки, които са пометени и загиват на място. „Млади момичета - на 22 и 26 години, които са изчаквали на тротоара. От самия удар автомобилът се разчленява на две - едната половина минава от вътрешната страна на пешеходната зона и ги помита”, обясни Тенев. Въпреки пристигналите на място четири линейки и полицейски автомобили - шанс за блъснатите жени да оцелеят е нямало.

Юлиян е свидетел на катастрофата. Обяснява, че ударът се чул като бомба. „Беше невероятен трясък. Видях разцепения автомобил. Всяка вечер тук има гонки, ускорявания на автомобили. Всекидневно едно и също”, обясни той.

Пътният експерт Диана Русинова подчерта, че липсват национална политика и адекватни действия от страна на държавата, които да спрат подобни шофьори, с толкова нарушения, да се движат по пътищата.

"След първото или второто провинение този човек трябваше или да е с отнета книжка, или да е прибран в съответната институция, за да не се движи свободно и да не отнеме два живота. Това е недопустимо - провал на обществото отвсякъде”, категорична е тя.

Като недопустимо определи шофьор с 50 нарушения да се движи по улиците. „Не сме Зимбабве или някоя бананова република. Или може би сме…Не знам какво да кажа - всичко има граници и институциите е крайно време да се засрамят от това, което се случва”, апелира Русинова.

Коментар за катастрофата направи и председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Семерджиев.

"При първоначалния прочит на произшествието се вижда, че няма следи от спирачен път на автомобила. Това означава, че той се е движил с доста висока скорост - не по-малко от 130-140 км”, каза специалистът.

По думите му проблемът е, че автомобилът нарушител е заобиколил спрелите автомобили на светофара и това е ограничило видимостта на таксиметровия шофьор.

Източник: НОВА

Свързани статии