Актуално

На фокус

Шефът на ”Топлофикация София”: В добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с 20%

Шефът на ”Топлофикация София”: В добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с 20%

18.10.2021

Втори фронт

157


В добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с около 20%. Столичани няма да останат без парно и топла вода въпреки дълговете. Това увери пред bTV изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров.
Дружеството дължи над 130 млн. лв. на „Булгаргаз“ и има срок до 25 октомври да ги изчисти. Александров обясни, че няма как до този срок да се издължи. "Спрени са всички плащания, които не са свързани с оперативната дейност – заплати и данъци", подчерта той.

Александров препоръча потребителите да разсрочват фактурите си на равни месечни вноски. „Ако имахме възможност, бихме ги платили веднага. Фактурите за миналия месец са на обща стойност 13 млн. лв. Факт е, че задълженията се трупат. Алармирахме преди доста време институциите и помолихме за механизъм, който да компенсира софиянци заради високите цени“, допълни той.

Александров уточни, че дружеството е в дългова спирала от много време.

„Дружеството изпълнява социална функция, определянето на цената на топлинната енергия от КЕВР е ориентирана и в полза на потребителите. В момента ние купуваме газта за 100 единици, а го продаваме за 50 единици“, каза още шефът на "Топлофикация-София".


Александров обясни, че ако дружеството не се съобразява с разчетите на КЕВР, трябва да продава на двойни цени, за да компенсира разходите си.

"Прогнозите са за октомври месец да има близо 90 млн. лв. загуби", каза още той.

„От началото на този регулаторен период досега ние имаме над 108 млн. лв. недовзет приход. От тук идва и задлъжняването към „Булгаргаз“. Това са пари, които не постъпват в „Топлофикация София“. Към момента дълга е към 700 млн. и се отнася за последните 15 г.“, обясни Александров.

Той уточни, че състоянието на дружеството се влошава и заради разходите за вредни емисии. „За 5 г. разходите, които ние имаме, при постоянно количество емисии, само от разликата в цената, разходите са нараснали десетки пъти. 366 млн. лв. е сметката, която „Топлофикация София“ плати за 5 г. за емисии“, обясни шефът на дружеството.  

  Източник: frognews

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания