Актуално

На фокус

Шефът на КАТ пред СОС: 30% от шофьорите в София карат дрогирани

Шефът на КАТ пред СОС: 30% от шофьорите в София карат дрогирани

07.07.2022

Втори фронт

439


Дрегерите, които полицията използва, за да лови надрусани шофьори зад волана, установяват употреба на наркотици 5-6 дни по-рано. Това не са водачи под наркотично въздействие, статистиката е изкривена. 

Това заяви общинският съветник от ДБ Веселин Калановски на заседанието на СОС, на което съветниците изслушаха шефа на КАТ в София Тенчо Тенев. Съветникът поиска данни колко от актовете на КАТ падат в съда. Комисар Тенев отговори, че не разполага с точна статистика в момента, но вече е въведена система, при която - ако актът не е попълнен правилно, тя не го приема и трябва да се поправи. 

Почти 30% от водачите в столицата, се качват зад волана след употребата на упойващи вещества. От 30 проби за наркотици 5 се оказват положителни. Това са предимно млади хора, на възраст от 18 до 35 години, каза комисар Тенев пред СОС. Само за последните 24 часа на територията на София са хванати четирима водачи, шофиращи след употреба на наркотици, и петима са употребили алкохол. От началото на годината до момента са заловени 178 души, седнали зад волана след употреба на наркотици. Миналата година те са били с 50 по-малко. За същия период водачите, каращи след употреба на алкохол, са 298. От 200 проби за алкохол 8 са положителни.

Най-натоварените булеварди в София, на които се регистрират огромен брой катастрофи, са Околовръстното, бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Черни връх“.

Комисар Тенев уточни, че от няколко дни тече засилена полицейска операция на територията на столицата. Над 30 екипа на Пътна полиция действат в различни квартали, включително и за провеждането на гонки. Проверките се извършват всяка вечер от 8:30 до 4:00 ч. 

Той коментира поставянето на повече легнали полицаи по булевардите. Не можем да поставим неравности на много места, защото движението е натоварено, обясни комисар Тенев. 

За катастрофата на бул. "Черни връх" и Георги Семерджиев: 

Водачът, който управлява този автомобил, е системен наркоман. Свидетелството му сме го отнели за изтичане на контролни точки. През 2014 г. и 2016 г. са му образувани досъдебни производства за това, че управлява без свидетелство за правоуправление.

Миналата седмица столичната полиция го залавя да шофира след употреба на наркотици. Отнето му е и швейцарското свидетелство за управление, което притежава. Същият водач след известно време слага фалшиви номера на автомобила и започва да се движи по улиците на София, обясни още Тенчо Тенев. Той изреди и още нарушения на Георги Семерджиев, при които столичната полиция е взела отношение. 

Не можем да огреем навсякъде. Ако има възможност Столична община да ни осигури малко средства и да сложим на повече булеварди стационарни камери за заснемане на скоростта, призова той. 

  Източник:offnews

Свързани статии