Актуално

На фокус

Шефове от Пловдив с ултиматум: Ваксина или уволнение!

Шефове от Пловдив с ултиматум: Ваксина или уволнение!

02.03.2021

Втори Фронт

850


Ваксинация срещу коронавирус или уволнение! Такъв ултиматум отправят към своите служители собственици на частни фирми в Пловдив, пише „Марица“. Ако откажат да се съобразят с учтивата молба на шефа си, работниците били пращани в неплатен отпуск за неопределен срок, докато размислят. Работодателите настоявали, че не искат да рискуват заразата да пламне във фирмата и да бъдат принудени да затворят заради задължителната карантина.

„Работя в малка фирма с още 8 души. Щом пуснаха „зелените коридори“ за имунизация, шефът ни събра и обясни, че трябва да си бием инжекция, ако не искаме да отидем на улицата“, разказа пред „Марица“ 37-годишният пловдивчанин Петър. Той и двама негови колеги засега са отказали да изпълнят нареждането.

„Имаме семейства, малки деца, не знам как ще се справим, ако ни уволнят. Такъв човек за мен е лош работодател. Нарушават се правата ми. Дали да се ваксинирам, или не е въпрос на личен избор“, коментира той и допълни, че има приятели, изпаднали в същата ситуация.

В социалните мрежи също вече има множество сигнали за подобен шефски натиск. Повечето коментари изразяват възмущение от подобен подход, други съветват хората да си търсят правата в съда. Трети пък заявяват, че биха стиснали ръката на такива прозорливи началници, които мислят за колектива.

„Със сигурност отказ от имунизация не може да е повод за уволнение. Служителите в подобна ситуация могат да сигнализират при нас, а ние да предприемем проверка. Ако съответният ръководител е подхвърлил нещо за задължителна ваксинация, това остава в сферата на казаното. Но ако има издадена заповед за подобно нещо, може да се докаже. Със сигурност този процес не е толкова масов. Засега нямаме постъпили такива сигнали. Когато са налице принуда и притискане, предполагам ще бъдем сигнализирани“, коментира пред „Марица“ директорът на Инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев.

Няма как да бъде принуждаван човек да бъде ваксиниран, тук става въпрос за конституционни права. Друг е въпросът, че може би е добре хората да се имунизират, но не може да бъдат принудени административно или по какъвто и да било начин. Ако настъпи уволнение в резултат на отказ, тогава заповедта за отстраняването може да бъде атакувана в съда“, обясни и местният лидер на КТ „Подкрепа“ Атанас Кръстев. Той увери, че ако в неговия синдикат бъдат получени сигнали за принудителна ваксинация на работници, ще им се съдейства по всякакъв начин.

„Марица“ потърси и работодателската гледна точка. Местен шеф на фирма с 25 души персонал, заета в IT сектора, коментира, че сам по себе си би се ваксинирал, но никога не би принудил своите служители да го направят. „Такъв работодател за мен е некоректен. Задължителната ваксинация е грубо погазване на човешките права и свободи. Тук става въпрос за личен избор.

Аз ще го направя, първо, за собственото си здраве и това на близките ми, след което заради факта, че няма да мога да мръдна никъде без ваксина, предвид че пътувам изключително много. Но няма да задължа никой да последва моя пример. Всеки трябва да реши сам. Ваксинацията не е част от сключения трудов договор, нито от длъжностната характеристика на служителите. Съветвам работници в подобна ситуация да си търсят правата в съда“, заяви 32-годишният управител Георги.

  Източник: onovini.eu

Свързани статии