Актуално

На фокус

Шамар за Пеевски в САЩ по “Рико” и “Магнитски”. Вашингтон знае кой е виновен за корупцията

Шамар за Пеевски в САЩ по “Рико” и “Магнитски”. Вашингтон знае кой е виновен за корупцията

17.06.2021

Втори фронт

5532


Много е вероятно Делян Пеевски да се сдобие с обвинение от САЩ, да се стигне до съдебен процес и вероятна присъда. В процеса ще се хвърли светлина върху много неща и може би ще се докаже с факти, че за разпространението на корупцията в България основна вина има именно бившият депутат от ДПС и мастит олигарх. Повод е развитието по законите ”Магнитски” и ”Рико” в САЩ и писма на ищците до съдията, които ще накарат магистратите да се позамислят.

След като от САЩ съобщиха за санкциите по закона "Магнитски" двете страни по едно друго мега дело - "Рико" започнаха активно да пишат писма на съдията. Едните в лицето на Пеевски, искат шамарът на Вашингтон да не се взема предвид. Другите, пострадали от него, пък твърдят точно обратното - всичко казано от Министерството на финансите в САЩ има много пряко отношение. Това става ясно от писма, с които ФрогНюз разполага.

Адвокатите на ищците в делата срещу Пеевски отвъд океана разказват пред съдията за познати нам неща - влиянието на Делян Пеевски върху българските държавни органи, включително върху изпълнителната и съдебната власт в България. Повод за писмото на ищците е една искова молба на защитниците на Пеевски и сие, в която санкциите по закона “Магнитски” произтичат от “несвързани събития, случили се в България в периода 2018-2019 г., след фалита на Ayr Silver Beach” и не трябва да имат тежест.

Няма как обаче това да не се вземе под внимание. Освен това  според ищците този случай е свързан точно с това - корупция, натиск върху правителството и заговор с помощта на държавните институции.

“Второ и по-важно - последиците от констатациите на OFAC са, че подсъдимият Пеевски продължава да упражнява корупционно влияние върху множество държавни служители, органи и клонове, което цапа имиджа на България и я прави неподходящо място за разглеждане на този казус. Освен това към настоящия момент санкциите по закона "Магнитски", наложени срещу обвиняемия Пеевски и свързани с него фирми и предвид широко разпространената корупция, показват същото”, се посочва в писмото на ищците. 

Припомняме, че има заведена искова молба за над 200 000 000 щатски долара по Закона РИКО в Окръжния съд на САЩ, Окръг Ню Йорк, срещу Пеевски, ПИБ, собствениците й Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, квесторите на КТБ, "Булгартабак“, БНБ и др. ответници.

На ответните страни са изпратени призовки още през месец декември на 2018 г. Като страна в процеса се конституира и прокуратурата на САЩ.

Подаденият иск се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act). Приет е през 70-те години на миналия век за борба с мафията, изключително рестриктивен е, а процедурата по него се отличава с бързината си. Инициатор на този закон е легендарният шеф на ФБР Джон Едгар Хувър. След влизането му в сила само за един месец са арестувани и дадени на съд над 20 от най-известните мафиотски кланове в САЩ.

Ищците претендират за обезщетение за „извършването на различни деликатни и неправомерни деяния, и незаконосъобразно поведение, в собствена полза, с цел печалба и получаване на допълнителни облаги, които деяния са насочени към отнемане с измама от ищците“ и други неправомерни действия, като неизпълнение на договорни задължения, присвояване, измама, контрабанда на цигари, незаконни трансфери на US фондове и др. деяния.

    Източник: frognews

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания