Актуално

На фокус

СГС се обиди на Кирил Петков заради ББР

СГС се обиди на Кирил Петков заради ББР

26.06.2021

Втори фронт

960


Софийският градски съд осъди критиките на служебния министър на икономиката Кирил Петков, който снощи в предаването "Панорама" изрази недоволството си спрямо съдийка от СГС, блокирала вписването на новия надзор на Българската банка за развитие. "Решението на Мария Вранеску  е в пълно несъответствие със закона", смята Петков.

По този повод СГС днес разпространи позиция, в която се казва, че "съответствието или несъответствието на съдебния акт със закона подлежи на проверка единствено по реда на инстанционния контрол, а не чрез недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания".

"Не отговаря на истината и твърдението, че “Това е най-бързото решение, което сме виждали”, тъй като по всички дела от този характер, съдът винаги се произнася с определение в рамките на няколко часа от постъпването на искането, освен когато то бъде подадено след 16 ч. В случая съдията се е произнесъл при спазване на процесуалните срокове - в деня на постъпването на молбата". пише още в позицията.

СГС припомня, че “лошата репутация на българския съд и притесненията на инвеститорите, за които споменава министър Петков, са в следствие най-вече на публичното накърняване на независимостта и авторитета на съда, на обсъждането, а не на изпълнението на съдебните актове, на хвърлянето на подозрения, но не и на факти, че вътрешното убеждение на конкретен съдия е базирано на нещо друго освен следването на закона”.

"В случая трябва да се напомни и че не “публичността е единственото оръжие”, както твърди министър Петков, а обжалването пред въззивна инстанция е законовият механизъм във всяка правова държава за преценка на правилността и законосъобразността на един съдебен акт, което с не по-малка сила се отнася и за органите на изпълнителната власт", изтъква СГС.

"Новото назначение от професионални банкери за ББР, които трябва да развиват финансовата институция, беше спряно от съдия Мария Вранеску", заяви снощи в "Панорама" служебният министър на икономиката Кирил Петков.

"Решението на съдийката от СГС е в пълно несъответствие със закона, защото актовете на Българската народна банка не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават на осем фирми един милиард, когато вече всичко е завършено и казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише и не може да се спира, се получава дълбокото вътрешно убеждение на Мария Вранеску. Тя е взела решение днес в несъответствие със Закона да спре това назначение", каза икономическият министър. Не стана ясно какви са мотивите на съдия Вранеску.

Преди месец министър Петков отстрани двама от членовете - Митко Симеонов и Велина Бурска, от стария надзорен съвет, но те обжалват. Междувременно Петков предприе друг ход , за да елиминира гласовете на бойкотиращите стари членове, назначи Васил Щонов и Валентин Михов. Именно това назначение, одобрено от БНБ, днес е спряно от съдия Вранеску.

"Това дълбоко вътрешно убеждение на съдийката е базирано на нещо друго освен следването на закона. Репутацията на съдийската колегия зависи от примери като този. Разчитам на всеки един от съдиите, който знае Закона - чл. 152, ал. 2 от Закона за кредитните институции, да направи своето, защото заради едно или две такива решения имаме лошата репутация на българския съд. Никой инвеститор в момента не може да се довери на решенията, които се базират в несъответствие със закона. Как можем да разчитаме, че българската държава ще се движи напред, когато за 4 часа - най-бързото решение, което сме виждали, съдия Мария Вранеску решава срещу закона?! Тя вписва всичко и спира вписването на новия надзор", посочи министър Петков.

Той заяви, че от понеделник всеки ден ще подава ново заявление и ще прави публично изявление към обществото и медиите какво се е случило с новото заявление.

"Би трябвало българският съд да дава възможност делата по случаен принцип да отиват при различните съдии. Забелязваме в момента, че има концентрация, както имаше концентрация на осемте фирми в ББР. (Има предвид 8-те фирми получили над 1 милиард кредити.) Сега има концентрация този тип решения да отиват при трима съдии, една от които е Мария Вранеску", каза Петков.

  Източник: СЕГА

Свързани статии

Левицата