Актуално

На фокус

Сергей Лавров: Русия къса с ЕС, ако съюзът й наложи тежки икономически санкции

Сергей Лавров: Русия къса с ЕС, ако съюзът й наложи тежки икономически санкции

12.02.2021

Mediapool.bg

450


Москва е готова да прекъсне връзките си с Европейския съюз, ако блокът ни наложи болезнени икономически санкции, заяви руският външен министър Сергей Лавров в откъси от интервю, публикувани в петък на сайта на министерството и цитирани от Ройтерс.

Отношенията между Русия и Запада отново се обтегнаха след ареста и пращането в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, заговори се и за нови санкции.

Трима европейски дипломати казаха вчера за Ройтерс, че има вероятност ЕС още този месец да забрани достъпа на своя територия и да замрази авоари на съюзници на руския президент Владимир Путин, след като Франция и Германия дадоха да се разбере, че искат такива мерки.

Натискът за санкции се засили, след като Москва ядоса миналата седмица европейските страни, като изгони германски, полски и шведски дипломати, без да съобщи за това на ръководителя на европейската външна политика, който по това време беше на посещение в Москва. Париж и Берлин сега настояват за реакция на действията на Москва.

В интервюто Лавров е попитан дали Кремъл допуска възможността от прекъсване на връзките с ЕС, на което той отговаря, че Москва има такава готовност, в случай че отново бъдат наложени санкции в някои отрасли, които създават рискове за руската икономика, включително в най-чувствителните сфери. "Не искаме да се изолираме от глобалния живот, но трябва да бъдем готови за това. Ако искаш мир, готви се за война", каза Лавров.

Борел: До изпълнението на споразуменията от Минск отношенията няма да се нормализират

Докато споразуменията от Минск не бъдат изпълнени, отношенията между ЕС и Русия няма да се нормализират. Това заяви снощи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след заседание на Съвета за сътрудничество между ЕС и Украйна в Брюксел с участието на украинския премиер Денис Шмигал.

Икономическите санкции срещу Русия остават свързани с изпълнението на споразуменията, добави Борел. Той отбеляза, че ЕС не признава незаконното присвояване на Севастопол и Крим от Русия и е заявил това при срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Москва миналата седмица.

От 2014 г. насам ЕС е осигурил за Украйна 16 милиарда евро помощи. С украинската страна имаме едно от най-важните стратегически сътрудничества в света, заяви Борел. Той призова Украйна да осигури независимост на правосъдната система, защото това е основата на всяка демокрация, както и да подобри борбата с корупцията.


 

Свързани статии