Актуално

На фокус

Сергей Лавров: Русия е готова да помогне на ЕС за газовата криза, но иска реципрочно отношение

Сергей Лавров: Русия е готова да помогне на ЕС за газовата криза, но иска реципрочно отношение

09.10.2021

Втори фронт

404


Москва отхвърля всякакви обвинения, че носи вина за газовата криза на Стария континент

Русия е на разположение да окаже помощ на Европа да преодолее енергийната криза, но в замяна ще очаква "реципрочно отношение" от ЕС към руската страна.

Това заяви на пресконференция днес външният министър на Руската федерация Сергей Лавров.

"Газпром" не само изпълнява своите ангажименти, но ги изпълнява в излишък", посочи Лавров пред представители на Асоциацията на европейските компании по време на конферентна връзка.

В сегашната ситуация покрай растящите цени на въглеродните емисии, особено на природния газ и електроенергията в държавите от ЕС, е очевидно, че трябва да укрепим още по-здраво нашето сътрудничество в тази област, допълни още първият дипломат на Русия.

След това Лавров заяви пред европейските представители, че руската държава е готова да окаже подкрепа на Европа да преодолее енергийната криза, но подчерта, че ЕС трябва да бъде наясно, че "Русия ще очаква реципрочни стъпки от Общността", без да конкретизира какви.

Външният министър бе категоричен, че Москва отхвърля всякакви обвинения, че носи вина за газовата криза на Стария континент и допълни, че отговорност носят тези, които не са взели предвид климатичните промени и възможността за алтернативни източници.

Сергей Лавров поясни, че желанието на Русия е Европа да бъде спокойна за газовата си сигурност, но за това е необходимо "на масата да се поставят всички проблеми и фактори, които предизвикаха кризата, и да се потърси баланс между различните интереси", информира 20minutos.

В тази връзка Лавров допълни, че Русия няма как да увеличи светкавично доставките си на газ за Европа, преди да бъдат подписани нужните договори - обстоятелство, за което от Кремъл настояват вече доста време.

  Източник: Епицентър

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания